Na D1 se převrátil kamion s kyselinou. Dálnice je už průjezdná

Brno - Na 177. kilometru dálnice D1 se v úterý krátce před čtvrtou hodinou odpoledne převrátil kamion s návěsem, v němž vezl 19 tisíc litrů kyseliny chlorovodíkové. Unikly čtyři tisíce litrů, policie proto z bezpečnostních důvodů uzavřela desetikilometrový úsek dálnice v obou směrech. Provoz už byl obnoven.

Z převráceného návěsu, který skončil v příkopu, unikla nebezpečná žíravina. Na dálnici se kvůli uzavírce vytvořily v obou směrech několikakilometrové kolony, které se v nočních hodinách daly do pohybu. I na objízdné trase se mezi Devíti kříži a Domašovem stala dopravní nehoda. Narazila při ní do sebe dvě osobní auta, kolize se ale obešla bez zranění nebo vyšší škody.

Nehoda způsobila především dopravní komplikace. Když hasiči na místo dorazili, viděli bílý oblak odpařující se kyseliny. Postupně se u zásahu, který trval celkem třináct hodin, vystřídaly hasičské jednotky ze všech brněnských stanic. Naštěstí nefoukal vítr, který by zásah mohl zkomplikovat.

K dálniční nehodě, která si taktéž nevyžádala žádné zranění, bezprostředně dorazila i chemická laboratoř z Tišnova. Hasiči zajistili několik sudů, z nichž kyselina unikla. Celkem došlo k poškození čtveřice tisícilitrových nádob. „Přestože kyselina již z kamionu nevytéká, likvidace škod bude trvat pravděpodobně až do půlnoci,“ odhadl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Nakonec se ale likvidace protáhla až do čtvrté hodiny ranní. Žíravinu museli hasiči neutralizovat přibližně tunou vápenného sorbentu.

Příčina nehody zatím není známá, bude ji teprve vyšetřovat dopravní policie. Hasiči převrácený kamion vyprostili a přečerpávají jeho náklad. Celý zásah museli kvůli nebezpečné žíravině provádět ve speciálních ochranných oblecích.