Brno neschválilo dálniční nájezd pro Amazon

Brno – Brněnské zastupitelstvo dnes neschválilo návrh náměstka Olivera Pospíšila (ČSSD), jednání odložilo na další zasedání. Pospíšil prosazuje, aby město uzavřelo smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic kvůli vybudování nájezdu na dálnici D1, který by vedl k průmyslové zóně na Černovických terasách. Internetový obchod Amazon chce v Brně postavit distribuční centrum a zaměstnat dva tisíce lidí. Nájezd by ulehčil především místním. Nákladní auta, která teď musí projíždět Slatinou, by je už nezatěžovala hlukem a prachem.

Brněnští zastupitelé o návrhu dnes nerozhodli, jednání odložili na příští zasedání. To má být ale až 18. března a o mimořádném zasedání zastupitelé neuvažují. Developerská společnost, která Amazonu pomáhá s přípravou pozemků, ale potřebuje znát postoj města do konce ledna. „Amazon řekl ano, uděláme s vámi obchod. Všechno je v pořádku, ale chceme budovu začít používat v září 2014. Jinak ji nepotřebujeme. Jinak uděláme nové výběrové řízení na příští sezónu,“ prozradil ředitel investorské společnosti Remon L. Vos. Nyní záleží jak zareaguje americký internetový obchod.

Zastupitelé dnes o návrhu dlouho diskutovali a probírali podrobnosti. Materiál k návrhu má 85 stran, zastupitelé jej ale dostali až dnes ráno. Nezdály se jim hlavně termíny – do září by Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) mělo mít povolení, do tří let by pak měl být nájezd postaven. Někteří zastupitelé pochybovali, že by ŘSD bylo schopné reagovat tak rychle. Zástupci Amazonu přitom počítají s tím, že v Brně stavět budou a přejí si, aby se v hale už před koncem roku odbavovalo.

Minulý týden Rada města Brna nepřijala návrh smlouvy s ŘSD o vybudování dálničního sjezdu do průmyslové zóny v Černovicích. Právě smlouva o dopravním napojení je podmínkou k tomu, aby město mohlo prodat pozemky pro obří distribuční centrum společnosti Amazon. „Pokud by smlouva o stavbě dálničního sjezdu do konce ledna nebyla, je možné, že by se Amazon poohlížel jinde,“ řekl náměstek primátora Oliver Pospíšil, který návrh Radě předložil. Navzdory tomu, že radní návrh nepřijali, předložil jej dnes zastupitelstvu. „Někteří radní mají stále více obavy z negativního dopadu příchodu Amazonu. Další nehlasovali a počkají si až na zastupitelstvo,“ popsal dřívější jednání rady Pospíšil. 

Amazon chce mít jasno do konce ledna

Amazon se smluvně zavázal, že zaměstná 1500 lidí, míst by ale mohl vytvořit dva tisíce. Počet by ještě narůstal v době sezónní práce, například před Vánocemi. Amazon zvládne postavit nový sklad ještě před koncem roku, stavba dálničního sjezdu ale potrvá déle – stát by měl nejdřív až v roce 2017. „Město tak má na jedné straně atraktivní nabídku prestižního investora, na druhé straně by však řada obyvatel v této oblasti trpěla nadměrnou dopravou,“ vysvětlil Pospíšil. Problém by se týkal především Slatiny, kde je dopravní zatížení silné už dnes.

Vstup Barbory Telferové k jednání zastupitelstva (zdroj: ČT24)

Aby se stavba co nejvíc urychlila, Amazonu chce pozemky vykoupit developerská společnost. Zástupci Amazonu jsou ale ochotní čekat nejpozději do konce ledna. Centrum má zabírat plochu 95 tisíc metrů čtverečních. Vybudování dálničního sjezdu může stát až tři miliardy korun. Stavba momentálně vázne kvůli územnímu řízení.

Oliver Pospíšil si nebyl jistý, jak by hlasování mohlo dopadnout. „Prosincové hlasování rozdělilo zastupitele na optimisty a pesimisty. Vizionářů bylo 30, ke schválení je potřeba 28 lidí. Opatrnost je však nakažlivá, takže těžko předvídat, jak hlasování dopadne,“ dodal Pospíšil. Odpůrci návrhu jsou podle něj ze stran napříč politickým spektrem. Dálniční sjezd pro Amazon kritizuje také občanské sdružení Čisté Tuřany.

Americký internetový obchod Amazon naráží na problémy i v Dobrovízi u Prahy, kde by měla stát jeho druhá pobočka. Lidé v referendu odmítli stavbu obří haly. Obec se také odvolala proti rozhodnutí stavebního úřadu, který povolil změnu územního plánu. Původně totiž u Dobrovíze měly stát čtyři menší haly.

Sklad Amazonu
Zdroj: AP/Ross Franklin/ČTK