Masarykův dóm v novém světle: Jeskyně získala lepší lampy

Moravský kras - Masarykův dóm se rozzářil v novém světle, a to doslova. Součást Punkevních jeskyní, která se očím zvědavců představila poprvé v roce 1921, se po letech dočkala nových LED lamp, jež vydávají méně tepla a nepodporují růst mechů, který krápníkům příliš nesvědčí. Nové osvětlení by v dómu mělo svítit 23 let.

„Osvětlení, které tu bylo, podporovalo růst mechů kolem světel, tomu se říká lampenflora. Mimo to vydávalo teplo a narušovalo jeskynní mikroklima,“ popsal nevyhovující osvětlení ředitel Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka. Německá firma proto vyměnila celkem 109 světel, která více „zalichotí“ bílé krápníkové výzdobě tamní jeskyně.

„Působí daleko plastičtěji, daleko více vyniká bílá krápníková výzdoba dómu a mimo to jsme nasvětlili i partie, které dříve zůstávaly skryty v jeskynní tmě,“ pochlubil se novým pohledem Hebelka. Lampy přijela nainstalovat německá firma, která slibuje, že správa jeskyní ušetří i na energiích. Osvětlení totiž spotřebovává jen desetinu elektřiny a vydrží svítit 70 tisíc hodin. Průvodci už mají připravný i speciální program.

O novém osvětlení hovoří ředitel Jiří Hebelka (zdroj: ČT24)

„Všechna světla se nejprve ztlumí a bude jenom jedno světlo u hořící svíčky. Potom se všechny postupně rozsvítí a turisté uvidí celý dóm,“ popsal postupné rozsvěcování Adrian Codak z dodavatelské firmy. Jako první získala nové LED lampy jeskyně Balcarka, v budoucnu chtějí správci nainstalovat nové osvětlení do všech jeskyní, a to do suché části i do míst, kde prohlídka využívá lodní přepravu.

Masarykův dóm

Masarykův dóm je součástí Punkevních jeskyní v Moravském krasu. Za minulého režimu byl z politických důvodů přejmenován na Pohádkový dóm. Masarykův dóm se podařilo objevit v roce 1920 odstřelem tzv. Wankelova sifonu. O rok později se do něj podívali i návštěvníci. Součástí jeskynních prostor je například Husův sloup, což je mohutný prosvětlený stalagnát. Turisté se do dómu dostanou výhradně na lodičkách, je tedy přístupný pouze, když není zvýšená hladina vody. V dómu je k vidění také řada hůlkových stalaktitů, brčka či Dvanáctibarevný vodopád, jenž své zabarvení získal díky příměsi železa.

Jeskyně lákají stovky tisíc turistů

Loni Punkevní jeskyně navštívilo 200 tisíc turistů, a to i z tak vzdálených destinací jako je Taiwan. Moravský kras jako celek ale vidělo loni 400 tisíc zvědavců. Letošní zimní sezóna je co do návštěvnosti výjimečná. Teplé počasí láká mnohem více turistů k návštěvě. Hlavní sezóna ale začne až po Velikonocích.

Většina jeskyní se otevře 1. března, v některých totiž nyní zimují netopýři. Turisté se v nové turistické sezóně mohou těšit na kostýmované oživlé prohlídky pro děti.

Vstup Ondřeje Schneidera z Moravského krasu (zdroj: ČT24)

Velká rekonstrukce jeskyně na rok uzavře

Punkevní jeskyně postupně pracují i na zpřístupnění pro hendikepované. „Došlo k průkopu, už je vybudován tunel a předpokládáme, že během měsíc února bude suchá část jeskyně až na dno propasti přístupná pro vozíčkáře,“ vysvětlil postup prací vedoucí Punkevních jeskyní Hynek Pavelka.

Součástí velké rekonstrukce je také přemístění rozvodné sítě do míst, kam při povodni nedosáhne voda. Punkevní jeskyně v budoucnu získají novou vstupní provozní budovu. Zatím ale není jisté, kdy se s výstavbou, která za provozu nemůže probíhat, začne. „Jeskyně bude zcela uzavřena a stávající budova bude zbourána. Za provozu to ale není možné. Rekonstrukce potrvá dvanáct až čtrnáct měsíců,“ upozornil na dlouhou „odstávku“ Punkevních jeskyní Pavelka.

Vydáno pod