Kriminalisté vs. lihová mafie: Akcí Cela vyvrcholilo vyšetřování

Praha/Hrobice – Úterním a středečním zátahem na několika místech Moravy a v Praze vyvrcholilo dvouleté vyšetřování aféry kolem nezdaněného lihu. Kriminalisté zadrželi 15 lidí, 7 z nich už je ve vazbě. Oznámil to ředitel Robert Šlachta z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Ten spolu s náměstkem olomouckého vrchního státního zastupitelství Pavlem Komárem potvrdil, že hlavou údajné lihové mafie byl podnikatel Radek Březina. Hrozí mu až 16letý trest. Podle policistů nabídl vyšetřovateli ve vazbě úplatek 10 milionů korun.

„Podařilo se nám dostat na vrchol lihové mafie v České republice. Skupina pachatelů byla sofistikovaná, hierarchicky uspořádaná, bez váhání ji lze označit za mafii,“ uvedl náměstek Pavel Komár. Radek Březina, zadržený „boss lihové mafie“, se chtěl podle vyšetřovatelů vyhnout stíhání. „Nabídl policistovi desetimilionový úplatek, ten ho však odmítl a oznámil to nadřízeným. Později Březina také ovlivňoval svědky. Ve vazbě využíval návštěv advokátů, a přes ně zaúkoloval svého rodinného příslušníka, který měl vyškolit svědky, aby vypovídali v Březinův prospěch,“ popsal Březinovy praktiky Komár.

Akcí Cela se uzavírá celá kauza

Podle žalobce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petra Šeredy byla akce Cela vyvrcholením celé kauzy. „Čtrnáctého ledna bylo zahájeno trestní stíhání, patnáct osob bylo obviněno z trestného činu účasti na organizovaném zločinu. Ve skupině zadržených jsou lidé z různých úrovní struktury, řídící i vykonavatelé,“ vysvětlil Šereda. Nejvyššímu z tzv. lihové mafie hrozí až 16letý trest, ostatním za krácení daně až 13leté tresty. Vyšetřovatelé našli přes dva a čtvrt milionu litrů nezdaněného alkoholu, čímž mafie způsobila státu škodu více než 651 milionů korun. Lihu zřejmě bylo ještě mnohem víc, Šereda odhadl výši možné škody přes tři miliardy korun.

Brífink policie a státního zastupitelství k akci Cela (zdroj: ČT24)

Na vyšetřování se podíleli kriminalisté z ÚOOZ, z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) i celní úřady Zlínského a Olomouckého kraje. Vyšetřování mělo podle ředitele ÚOOZ Roberta Šlachty tři fáze. Tou první byla už v říjnu 2012 akce Smog. Tehdy policisté při prohlídkách ve Valašském Meziříčí, Slušovicích a Ostravě objevili statisíce litrů lihu a obvinili čtyři osoby. V květnu 2013 při akci Morava začali spolu se specialisty z oboru geologie prohlížet ukryté betonové nádrže v Hrobicích či Ostravě. Tento týden proces vyvrcholil akcí Cela.

Na akci Cela zasahovalo čtyři sta lidí

Podílely se na ní necelé tři stovky kriminalistů z ÚOOZ a desítky dalších policistů a celníků. Jen v rámci akce Cela provedli 110 domovních prohlídek. „Při této poslední realizaci se nám podařilo prokázat, že firmy jsou fakticky vlastněny skupinou kolem podnikatele Radka Březiny. Osoby se v teritoriu cítily bezpečně, hlavní organizátor neměl problém sáhnout k nejhrubšímu násilí, vyhrožování a úplatkům. Jeho filosofií je, že každý se dá koupit a záleží jen na ceně. Jsem rád, že u našeho detektiva se to nepodařilo,“ uzavřel případ Šlachta.

O akci cela hovoří redaktor Josef Kvasnička (zdroj: ČT24)

Radka Březinu policisté zadrželi už v říjnu 2012 v Kostelci u Zlína v jeho rodinném hotelu. Před policií se 15 hodin skrýval v kotelně pod pilinami.

Kriminalisté během akce Cela prohledali dům zadrženého Radka Březiny, likérku Drak podnikatele Pavla Čanigy nebo objekt jednatele společnosti Morávia-Chem Radka Menšíka. Čaniga měl být údajně jen bílým koněm, policie ho však tento týden zadržela. Ve vazbě je teď i Březinova manželka Stanislava.

V květnu policie našla nezdaněný líh za pomoci geologů v podzemních betonových nádržích například v areálu firmy Morávia-Chem v Hrobicích na Zlínsku, v Ostravě v likérce Daněk nebo v Háji u Duchcova na Teplicku. Všechny tajné nádrže přitom používala právě hrobická firma Morávia-Chem. Uskladňování nezdaněného alkoholu ve svých prostorách ale zástupci firmy popřeli a víc se zatím k případu nevyjádřili.