Prokuratura navrhla zamítnout Dahlgrenovu stížnost na vydání

Alexandria (USA) - Američtí žalobci odmítli stížnost Kevina Dahlgrena proti vydávacímu procesu do České republiky. Američan je podezřelý z loňské čtyřnásobné vraždy v Brně, vinu však stále popírá. Soud o vydání Kevina Dahlgrena do Česka bude pokračovat nejdříve za měsíc.

Americká prokuratura navrhla soudu Dahlgrenovu stížnost odmítnout. Ve zhruba 50stránkovém dokumentu žalobci mimo jiné tvrdí, že Česko dodalo velmi přesvědčivé důkazy o tom, že obviněný čin skutečně spáchal. Obhajoba se snaží dosáhnout toho, aby Dahlgrenovo zadržení v USA bylo označeno za nezákonné, a tím i následná vazba a nynější vydávací proces. Otázku samotné viny americký soud neřeší.

Nyní vypršela dvouměsíční lhůta, ve které se obžaloba měla k odvolání obhájců vyjádřit. Loni v listopadu řekl český konzul ve Washingtonu František Vintr, že odvolání se týká Dahlgrenovy vazby, nikoli samotného vydání do České republiky.

„Česká republika podle státního zástupce dodala velmi přesvědčivé důkazy, že existuje důvodné podezření, že Kevin Dahlgren spáchal v Brně činy, ze kterých je obviněn. Podle státního zástupce by měl soud smést žádost o přezkum ze stolu a doporučit Dahlgrenovo vydání do ČR,“ uvedl zpravodaj ČT ve Washingtonu Martin Řezníček, který má vyjádření amerického státního zástupce k dispozici.

Poslední slovo k vydání bude mít americké ministerstvo zahraničí. České ministerstvo spravedlnosti v minulém roce uvedlo, že v této věci nemusí jít jen o formalitu, neboť jsou zohledňovány například i aktuální politické aspekty.

Dahlgrenův spis
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Kevina Dahlgrena podezírají čeští vyšetřovatelé, že v Brně-Ivanovicích brutálním způsobem usmrtil svou sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Motiv činu ale není znám. Američan si následně vzal taxi z Brna do Vídně, odkud odletěl do USA. Během letu na něj české úřady vydaly zatykač a na jeho základě 23. května agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Dahlgrena zadrželi po příletu do Washingtonu. Pokud by byl Dahlgren vydán a v České republice souzen, hrozil by mu až doživotní pobyt za mřížemi. Kdyby jej ale americký soud vydat odmítl, unikl by zcela trestu.

Co bude s opuštěným domem?

Ivanovický dům obětí je stále prázdný, po měsících získal ale nového majitele - příbuznou rodiny, která trvale žije v Nizozemí. Ta jej získala v rámci dědického řízení. Zájem o koupi ale projevili sousedé, kteří už v prosinci podali žádost na katastrální úřad.

Proti mladíkovi svědčí krev obětí nalezená na jeho oblečení, stejně tak výpověď pošťačky či paní, jež do rodiny chodila uklízet. Obě Dahlgrena na místě činu v inkriminovaný čas viděly. Podle policejního spisu navíc v rodině před incidentem panovaly neshody a strach. Kevin Dahlgren podle vyšetřovatelů zabil své příbuzné obzvlášť brutálním způsobem - všechny oběti měly ve tváři desítky bodných a řezných ran.

Česká rodina do poslední chvíle ani netušila, že k ní začátkem května dorazí jejich příbuzný ze Spojených států. Dahlgren přiletěl, aby si našel práci coby učitel angličtiny a poznal jinou kulturu. Podle sousedů ale v rodině panovaly drobné neshody, které nakonec eskalovaly ve čtyřnásobnou vraždu.