Plumlovskou přehradu znečišťují splašky

Plumlov (Prostějovsko) - Po čtyřletém čištění přehrady u Plumlova se majitelé tamních občerstvoven zaradovali, že se konečně vrátí čilý turistický ruch devadesátých let. U přehrady se ale objevilo jedenáct nelegálních výpustí, které vodu znečišťují splašky, jež by správně měly končit v kanalizaci. Přestože vodohospodáři jich zlikvidovali už desítky, objevují se stále nové.

„Lidé, kteří bydlí kolem přehrady ovlivňují kvalitu vody v ní, cokoliv pustí do vody, skončí v přehradě. Část vody se samozřejmě vymění, část ale zůstává v sedimentu, kde živiny podporují množení sinic,“ varovala mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Plumlovskou přehradu postupně zaplavují splašky, jejichž původci odmítají platit za připojení k městské kanalizaci. Někteří jsou při skrývání nepovolených výpustí tak důmyslní, že potrubí končí přímo pod hladinou přehrady, kde ho ani není vidět. Když byla loni přehrada vypuštěná, holé břehy odhalily hříšníky. „Setkáváme se s několika druhy černých výpustí. Jednak jsou z chatových oblastí, jednak i z obytných domů,“ popsala situaci Tomíčková.

Fotografie černých výpustí posílají na Povodí Moravy přímo všímaví kolemjdoucí nebo dozor vodní přehrady. Ačkoliv se vodohospodáři snaží spolu s městem majitele donutit k připojení na kanalizaci, objevují další nelegální výpusti. „Fyzickým osobám hrozí pokuty až v řádu desítek tisíc korun, právnickým osobám až stovky tisíc korun,“ varovala mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Bývalé turistické lákadlo 90. let bylo čtyři sezóny vypuštěné. Přehrada bez vody přestala turisty lákat a tamní rekreační zóna osiřela. Povodí Moravy nakonec opravilo hráz i dlážděnou část přehrady, která je normálně pod vodou. Revitalizace přehrady skončila teprve loni v létě, v srpnu se u Plumlova opět objevila voda.

O černých výpustích hovoří mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková (zdroj: ČT24)

Kvůli dlouhotrvající rekonstrukci citelně opadl turistický ruch. Po čtyřech slabých sezónách se tak majitelé tamních podniků opět těšili na návrat turistů. Podle biologů bude ale přírodě trvat dalších pět let, než se s revitalizací přehrady vyrovná a ve vodě se objeví původní ryby, škeble a rostliny. K investici za 140 milionů korun muselo Povodí Moravy přistoupit poté, co se v přehradě začaly množit sinice.

Mapa černých výpustí v okolí vodního díla:

Vodní nádrž Plumlov

Plumlovská přehrada se nachází na říčce Hloučele, asi 3 km západně od Prostějova. Je jednou z našich nejstarších přehradních nádrží. Její rozloha činí 65 hektarů. Objem nádrže je 5,566 milionu kubických metrů. Jedním z hlavních důvodů stavby vodní nádrže, bylo značné kolísání hladiny v říčce Hloučela. V suchých měsících způsobovalo vyschlé koryto nedostatek pitné vody v okolních studnách. V jarních měsících měla zvýšená hladina na svědomí záplavy.

Stavba Plumlovské (tehdy Stichovické) přehrady začala v roce 1913. Přehrada měla být hotova do pěti let. Hned v druhém roce stavby, 1914, byla ale stavba přerušena světovou válkou. Výstavba pokračovala až v letech 1921 - 1932, kdy byla dokončena. Finální cena stavby dvanáctkrát převýšila původní odhady. Na stavbě přehrady pracovali i zajatci z Itálie. Plumlovská přehrada byla poprvé napuštěna v roce 1933.

Zdroj: Wikipedia