Státní zástupce: Metanol mohl zabít tolik lidí jako lokální válečný konflikt

Zlín - Státní zastupitelství dnes představilo obsah obžaloby v kauze metanol. Jen spis má 31 tisíc listů. Případ je mimořádný především počtem poškozených, geografickým rozsahem i možnými následky. Vyšetřování série otrav ze září 2012 skončilo až loni v listopadu. Stíháno je 31 lidí, z toho sedm pro úmyslné obecné ohrožení. Těm hrozí až výjimečný trest - doživotí. Otrávený alkohol totiž mohl zabít až 158 tisíc lidí.

„Následky metanolové kauzy bych bez jakékoliv nadsázky mohl přirovnat k lokálnímu válečnému konfliktu. Jeden z účelů trestu je i generální prevence, budeme se tedy snažit, aby byl tento účel naplněn,“ prohlásil krajský státní zástupce Jan Sladký, který nevyloučil návrh doživotních trestů pro sedm hlavních obžalovaných.

„Na území Zlínského kraje nebyl od roku 2001 až do začátku aféry v roce 2012 ani jediný člověk hospitalizován s otravou metylalkoholem. Po vypuknutí kauzy jich byly tři desítky,“ upozornil na nebezpečnost jedovatého koktejlu dozorující státní zástupce Roman Kafka.

Kafka podal v pátek obžalobu, jejíž přesné znění představil dnes i veřejně. Kvůli metanolové kauze sedí ve vazbě údajný hlavní distributor ze Zlínska Jiří Vacula, hlavní míchač Rudolf Fian z Karvinska a jeho komplic Tomáš Křepela. Spolu s nimi jsou z úmyslného obecného ohrožení stíháni ještě další čtyři lidé.

Obchod s nezdaněným lihem kvete dál

I dnes zasahovala policie na třiceti místech v souvislosti s nezdaněným lihem, který se našel například v areálu firmy Morávia-Chem v Hrobicích. Policejní akce s názvem Cela souvisí s odhalením nezdaněného lihu v loňském roce. Nad zásahem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Policisté loni objevili v nádržích zabetonovaných pod zemí tisíce litrů nezdaněného alkoholu. Zasahovali tehdy v Ostravě, Hrobicích na Zlínsku a v Háji u Duchcova na Teplicku. Dnešní akce pravděpodobně souvisí s krácením daně u těchto případů. Více než 400 policistů zasahovalo v Praze, na Olomoucku, Přerovsku nebo Zlínsku. Například na Olomoucku a Přerovsku muži zákona vtrhli i do některých advokátních kanceláří. Jedna z nich patřila Jiřímu Novákovi, který je obhájcem už dříve zadrženého lihového bosse Březiny.

Dnešní akce souvisí s obviněným podnikatelem Radkem Březinou, který se podle policie pokoušel z vazby uplácet. V posílaných letácích instruoval své spolupracovníky, jak a koho mají korumpovat. Mařil tak policejní vyšetřování. Akce Cela se snaží prokázat jeho snahu korumpovat policisty, státní zástupce i některé svědky obchodu s nelegálním lihem.

Pravděpodobně byl zadržen i Pavel Čaniga, jednatel Likérky Drak. Policisté ho odvezli přímo z areálu likérky k výslechu do Holešova, kde je na tamní střední policejní škole sídlo celé akce. Mezi více než desítkou zadržených je pravděpodobně i Stanislava Březinová, manželka zlínského podnikatele.

Vstup Dalibora Bártka k policejnímu zásahu (zdroj: ČT24)

Dalších 24 osob je v rámci metanolové kauzy obžalováno „pouze“ z ohrožení zdraví závadnými potravinami. Jedním z nich je například Robert Sedlařík z Bystřice pod Hostýnem, který byl už v jiné kauze nepravomocně odsouzen za daňové úniky při obchodu s lihem. V případu nelegálního alkoholu je ale stíháno přes sedm desítek osob, většinou právě za ohrožení lidského zdraví.

„Všichni z nich obchodovali s alkoholem, který si opatřili z neprověřených zdrojů pokoutným způsobem, tvz. pod rukou. Spoléhali se na informaci, že alkohol je zdravotně nezávadný, žádným způsobem to ale neprověřovali. Nikdo z nich tedy nevěděl, s čím obchoduje,“ argumentoval Kafka, proč je všech jednatřicet obžalovaných stíháno za úmyslné činy.

Metanol v číslech

Z 31 obžalovaných jsou pouze dvě ženy. Podle státního zástupce šlo většinou o obchodníky s alkoholem, kteří ale často měli i jiné formální povolání. "Pracovali například jako dělníci," prozradil Kafka. Před soudem se nebudou zpovídat jen třicátníci, nejstaršímu obžalovanému je přes sedmdesát let.

Metanolová kauza má dopad na 117 poškozených, 79 lidí bylo nebezpečným alkoholem otráveno, minimálně padesát z nich má dodnes těžké následky, například poškozený zrak. Nejmladší oběť, která podlehla otravě, byla jednadvacetiletá žena.

Na otravu zemřelo téměř padesát lidí

Vyšetřovatelé si nechali udělat osm znaleckých posudků, ten nejrozsáhlejší z nich sleduje dopady metanolu na zdraví a čítá přes 2 500 stran. Za více než půl milionu korun jej vypracovala Lékařská fakulta v Hradci Králové. Svým rozsahem nemá tento zdravotnický posudek v ČR obdoby.

Ilustrační foto
Zdroj: Chaloupka Miroslav/ČTK

Otráveného alkoholu bylo tolik, že mohl zabít 158 tisíc lidí, nakonec jich zemřelo téměř padesát. Úmyslně usmrcených bylo ale 38. Desítky konzumentů skončily v nemocnici. Zdravotní pojišťovny vyčíslily škodu na 13,5 milionu korun, poškození na 45,5 milionu korun. Pozůstalí po zemřelích požadují dalších 35 milionů korun.

Policejní informace hovoří o existenci 13 tisíc litrů nebezpečného alkoholu s metanolem. Kriminalistům se ale nepodařilo zajistit dva tisíce litrů. „Tento alkohol možná už neexistuje, protože osoby, které ho měly, ho raději zlikvidovaly. Druhou variantou je, že je pořád v oběhu mezi lidmi,“ řekl před časem náměstek ředitele policie Zlínského kraje Jindřich Kučera. Policie i lékaři dodnes nabádají, aby lidé uvážili, co vlastně pijí, a předem si ověřovali původ alkoholu.

Státní zástupce: Metanol zabíjel jako lokální válečný konflikt (zdroj: ČT24)

Metanolová kauza se do běžné soudní síně nevejde

Předseda senátu Radomír Koudela, který dostal případ na starosti, naznačil, že pravděpodobně vyloučí několik obžalovaných, jejichž případy by projednávali jiní soudcové v samostatných procesech.

Vše by se tak značně zjednodušilo a nebylo by nutné hledat velkokapacitní prostory pro hlavní líčení. Pokud by totiž zůstal stávající počet obžalovaných v jednom procesu, bylo by nutné sehnat velkou jednací místnost, kterou ale zlínský krajský soud nedisponuje. Líčení by se totiž účastnily desítky obžalovaných, jejich obhájci, státní zástupci, poškození, veřejnost a v neposlední řadě i několik soudců.

Během déle než rok trvajícího vyšetřování policisté vyslechli na čtyři stovky lidí, mezi nimi všechny obžalované, intoxikované, pozůstalé a další svědky. Radomír Koudela bude nyní několik týdnů prozkoumávat obsah spisu, hlavní líčení by tak mohlo začít nejdříve v březnu či dubnu, potrvá několik měsíců. Už příští týden ale začně proces s bratry Březinovými, což je vedlejší větev rozsáhlé kauzy.

Státní zástupce Roman Kafka (vpravo) a náměstek policejního ředitele Zlínského kraje Jindřich Kučera
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Soudce Koudela, který se specializuje na složité kriminální kauzy, má nyní čas na rozhodnutí, zda proces rozdělí do několika dílčích a celý případ tak administrativně rozmělní mezi jednotlivé soudy dle územní příslušnosti obžalovaných.

„Kauza má původ v dlouholetém obchodu s nezdaněným lihem. Neobjevilo se to z čistého nebe,“ podotkl Kafka, který tak případ dává do souvislosti s procesy, v nichž jsou lidé souzeni za daňové podvody.

Metanolová kauza už nemá výrazný vliv na spotřebu alkoholu. Zatímco bezprostředně po skončení prohibice někteří lidé s nákupem alkoholu váhali, spotřeba se už vrátila na původní výši. Klid hlásí i chemické laboratoře, které za loňský rok otestovaly jen pár vzorků, klienti většinou zájem o testování ztratili poté, co zjistili, že by si ho museli zaplatit sami. Kontrola jednoho vzorku totiž stojí 400 až 700 korun.

„Lidé rychle zapomněli na metanolovou aféru. Naopak celníci a legislativa na to myslí velmi intenzivně, přitvrdili zákony. Prodej každé lahve je komplikovaný, musíme sledovat šarže a tzv. rodné listy. Je to pro nás podstatně složitější,“ popsal na konci loňského roku hlavní změny obchodník s nápoji Jan Hykrda.

Metanol tématem UvR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod