Police odvezla z Pozďátek další psy

Pozďátky - Policie a úřady znovu zasahovaly v domě bratrů Karla a Zdeňka Denerových v Pozďátkách na Třebíčsku. Před časem se zjistilo, že bratři chovali v otřesných podmínkách asi osmdesát psů. Přestože je ochránci zvířat všechny odvezli, bratři si opatřili další dva.

Když policisti a ochránci zvířat zasahovali v domě v Pozďátkách poprvé, odhadovali, že v něm bratři chovají asi třicet psů. Nakonec jich ale bylo bezmála osmdesát a úřady majitelům další chov zakázaly. Poslední zvířata z domu zmizela před Vánocemi. Bez psů ale bratři Denerové vydrželi pouze několik týdnů.

„Veterinární správa ve svém posudku navrhla městskému úřadu, aby vydal rozhodnutí o tom, že tady může zůstat jeden nejstarší pejsek, který je na ně zvyklý. Oni toto rozhodnutí porušili a pořídili si další dva,“ vysvětlil prezident Ligy na ochranu zvířat Petr Ondráček.

Na tom, jak se psi do domu dostali, se přitom neshodnou ani sami chovatelé – jeden tvrdí, že běhali volně po vsi, druhý, že je našli na půdě. Ať už byl důvod jakýkoliv, Liga na ochranu zvířat oba nové psy okamžitě odvezla do třebíčského útulku, kde jim bude hledat nové majitele.

Denerovi se navíc musejí vzdát i tří prasat, která v domě ještě zůstala. Městský úřad v Třebíči jim totiž včerejším rozhodnutím zakázal i jejich chov. Případem se zabývá i policie, která oba bratry prověřuje pro podezření z přečinu zanedbání péče o zvíře. Vyšetřování ale zatím není u konce, a tak je stále možné, že se klasifikace ještě změní na týrání zvířat.

Reportáž Dušana Vrbeckého (zdroj: ČT24)

Týrání zřejmě nebylo úmyslné

Na případ upozornili místní už v polovině listopadu. Dvojice mužů chovala desítky psů v domě bez elektřiny i vody. Zvířata žila ve velmi stísněných a nevyhovujících podmínkách, stejně tak jejich majitelé. „Je to typický příklad, kdy lidé chovají velké množství zvířat na malém prostoru a jsou přesvědčeni o tom, že u nich se mají nejlépe. Ale realita je naprosto odlišná,“ vysvětlil před časem Jiří Žák z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Týrání zvířat tak podle všeho nebylo ze strany jejich majitelů úmyslné.

Podmínky, ve kterých dva muži a zvířata žijí, šokovaly i veterináře a ochránce zvířat. Dva bratři hromadili na svém pozemku odpadky a další věci. Péči o zvířata dlouhodobě nezvládali. Zástupci hygieny už nařídili deratizaci a oba sourozence navštívili také úředníci ze sociálního odboru. Podle slov jednoho z bratrů, ale žádnou pomoc nepotřebují. „Jsem už zvyklý,“ uvedl Karel Dener.

Hrozivé životní podmínky obou mužů zasahují i do života ostatních obyvatel obce. „Žít vedle takových sousedů, to je hrůza a děs. Budu ráda, když se s tím něco udělá a bude klid,“ posteskla si už dříve sousedka Dana Mourková, která si na nevyhovující hygienické podmínky stěžovala sedm let. Ze dvora bratrů Denerových k ní střídavě utíkali psi i potkani.

Vydáno pod