Tišnov si pořídil transparentní účet. Lidé chtějí vidět, jak hospodaří

Tišnov - Kam putují peníze z obecní kasy? A kdo financuje chod města? Odpovědi na tyto otázky poskytuje občanům transparentní účet, který ve formě on-line bankovnictví odhalí hospodaření dané obce, města či jiné organizace. Z měst na jihu Moravy si důvěryhodné účty pořídil Tišnov.

„Službu jsme spustili na konci minulého roku. Ohlasy jsou dobré. Město totiž vnímám jako firmu ve vlastnictví občanů, takže mají právo vidět, co se v jejich firmě děje,“ uvedl starosta Tišnova Jan Schneider (ČSSD). „V dnešní době to považujeme za samozřejmost. Postupně otevíráme občanům veškeré věci, které se ve městě dějí,“ dodal starosta, který by v dohledné době rád spustil ještě aplikaci rozklikávacího rozpočtu města.

Transparentní účty poskytují tuzemské banky už 16 let, zájem o ně vzrostl před prezidentskými volbami, kdy kandidáti museli přiznat, kdo jim peníze posílá. „Dovolte, abych zvlášť srdečně poděkoval tomu, kdo mi daroval 6 korun,“ okomentoval přijaté peníze tehdejší prezidentský kandidát Miloš Zeman. Například Jan Fischer se před volbou hlavy státu chlubil, že za průhlednost svého účtu získal od organizace Transparency International hodnocení 93 procent.

Novelu zákona, která by všem politickým stranám nařídila zavedení transparentních účtů už loni posvětila vláda. Pak ale ministři skončili v demisi, a návrh na průhlednější hospodaření politických stran skočnil u ledu.

Hovoří poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek (zdroj: ČT24)

Vedení transparentního účtu je většinou zdarma. Některé banky ale vybírají poplatky za příjem či odeslání peněz. Důvěryhodnější bankovní účty si ale nezřizují jen politici nebo strany. On-line sledovatelný účet mají například sportovní organizace, nadace či bytová družstva. Transparentní účet vede například i Liberecký kraj, Nové Město na Moravě či některé menší obce.

Například nadace Partnerství pořádá veřejné sbírky, aktuálně na strom roku. „Účet používáme od roku 2005 k veřejným sbírkám. Je pro nás důležité, že zvyšuje důvěru dárců, kteří se sami mohou podívat, jestli peníze přišly,“ uvedl ředitel nadace Miroslav Kundrata.

Vydáno pod