Tříkrálovou polévku rozlévali herečka, sochař i šéf strážníků

Zlín – Před kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů na Jižních Svazích ve Zlíně rozlévali už od rána významné osobnosti města takzvanou tříkrálovou polévku. Teplou polévku všichni příchozí dostali zdarma, kdo chtěl, mohl zlínské charitě přispět v rámci Tříkrálové sbírky. Zájem lidí byl tak velký, že kuchaři dokonce museli několik litrů chutné polévky dodělávat.

K nádobám s tříkrálovou polévkou se s naběračkou v ruce postavil například ředitel zlínské filharmonie Josef Němý, šéf zlínských strážníků Milan Kladníček nebo herečka Helena Čermáková. Za Českou televizi se dobročinné akce účastnila redaktorka Gabriela Sluštíková.

Tříkrálová polévka je určená pro ty, kteří potřebují pomoc, i pro ty, kteří pomáhat chtějí. „Smyslem dnešní akce není prodej polévky. Kdo má peníze, může přispět, kdo ne, polévku si může vzít zdarma,“ vysvětlil ředitel zlínské charity Vlastimil Vajďák. Dodal, že organizátoři připravili pro příchozí osmdesát litrů gulášovky.

Lidé přispívali drobnými, které našli po kapsách, někteří ale z peněženek vytahovali i pětisetkorunové bankovky. „Pokud mám možnost, tak se zúčastním a vždycky rád pomůžu,“ řekl Petr Navrátil.

Příspěvky v kasičce sice charita uvítala, podle ředitele zlínské pobočky Vlastimila Vajďáka měla akce ještě jeden význam. „Důležité je to střetávání, aby se lidé potkávali a komunikovali spolu,“ řekl Vajďák.

Zlíňanů nakonec dorazilo tolik, že kuchaři museli ještě několik litrů voňavé polévky přidělávat. Nakonec mezi lidi rozdali zhruba 240 porcí. První ročník rozlévání tříkrálové polévky se povedl a tak je jasné, že zlínská charita založila novou tradici.

Vloni zlínská charita vybrala při Tříkrálové sbírce bezmála 1,5 milionu korun. Jedním z problémů, s nimiž se potýká, je nedostatek koledníků. „Nemáme jich tolik, aby obešli celé město. V tomto mají lidé na vesnici výhodu,“ vysvětlil Vajďák s tím, že právě proto charita organizuje i doprovodné akce.

Kromě rozlévání tříkrálové polévky zlínská charita pořádá i tříkrálové putování. V pondělí 6. ledna se Tři králové a jejich družina sejdou v kostele sv. Filipa a Jakuba, odkud průvod zamíří do centra.