Kam se stromkem po Vánocích? Stačí nechat u popelnic

Brno/Znojmo – Vánoční svátky skončily skoro před dvěma týdny a z domácností už začíná mizet sváteční výzdoba. Lidé musí hlavně odstrojit vánoční stromeček, a tak jako každý rok  v těchto dnech řeší, co s ním. Popeláři radí: nejjednodušší je odnést stromek k popelnicím.

Není ani potřeba stromek rozřezávat, nebo dokonce vkládat přímo do popelnice. Tak by zavazel, zabíral místo a ještě přidělal popelářům práci. Pro ně je nejpohodlnější, když lidé stromky ponechají volně vedle popelnic – popeláři je tak mohou bez potíží sesbírat a naložit. Na stromku by však neměly zůstat žádné ozdoby, háčky nebo elektrické svíčky.

Popeláři jsou na každoroční svoz vánočních stromků už zvyklí. Lidé je vyhazují průběžně po dobu několika týdnů po Vánocích, likvidovat stromky proto pro ně náročné není. Oproti tomu nejvíc práce mají těsně po Štědrém dnu, kdy popeláři vyvezou až dvojnásobek odpadků. Brněnští popeláři mají na svoz stromků speciální techniku, která je schopná stromky rozdrtit. Ve spalovně se pak spolu s jiným odpadem mění v tepelnou energii, která zásobuje část jihomoravské metropole.

Pokud ale lidé mají vlastní zahradu, stromky vyhazovat nemusí. Stačí větve rozlámat a přidat ke kompostu – získají tak kvalitní hnojivo. Informace o správném kompostování, recyklování a likvidování odpadu najdou Brňané na webu www.procistejsibrno.cz.

Brněnský magistrát bude nově podporovat právě kompostování odpadu. V rámci projektu Miniwaste se zájemcům rozdá za dotované ceny okolo pěti stovek kompostérů. Lidé tak budou moci sami kompostovat biologický odpad.

Ve Znojmě každý rok po Vánocích organizují speciální svoz stromků – a to ve čtyřech dnech. Na stromky se popeláři zaměří dnes a pak 13., 20. a 27. ledna. Právě v těchto dnech se budou stromky odvážet ze sběrných míst na tříděný odpad a od kontejnerů.

Lidé mohou stromky nosit i do sběrných dvorů, na některých místech i do kompostáren – například v Únanově na Znojemsku. Kompostárny v Brně a Boskovicích lidem za stromky nabízí výměnou deset kilo kompostu.

NO COMMENT: Vánoční stromky jako potrava pro zvířata (zdroj: ČT24)

Neprodané stromky pak jejich prodejci často dávají zoologickým zahradám ke zkrmení. „Pro zvířata je to zpestření jídelníčku a třeba pro losy je to typická zimní strava,“ uvedla mluvčí brněnské ZOO Monika Brindzáková. V brněnské ZOO si na stromcích kromě losů pochutnávají například i žirafy.

Stromky z domácností zoologické zahrady nepřijímají, pokud totiž byly nazdobené, mohla by se zvířata poranit o zapomenutý háček z ozdoby. „Samozřejmě se občas stává, že přijde jednotlivec se svým stromečkem z domácnosti. Bohužel je musíme odmítat nejen z bezpečnostních důvodů, ale také proto, že už jsou stromky ovadlé. Není to ta kvalita jako od prodejců,“ dodala Brindzáková.

Vydáno pod