Den před Silvestrem mají napilno hlavně v lahůdkářstvích

Brno - Před Štědrým dnem se nejvíce zapotili pracovníci pošt a doručovacích služeb, před Silvestrem ale mají plné ruce práce hlavně v lahůdkářstvích. Poptávka po chlebíčcích a dalších lahůdkách před koncem roku mnohonásobně roste.

Jednohubky, obložené mísy, ale především chlebíčky bohatě namazané vlašským salátem s plátky šunky a vajíčkem - dobroty, po kterých je během vánočních svátků největší poptávka. V lahůdkářství, které patří Evě Burešové, jich před Silvestrem vyrobí přes šest tisíc.

„Já sama teď vstávám kolem třetí hodiny a dnes jsme se tady všichni sešli už kolem čtvrté hodiny ráno. Máme tady i brigádníky, bez nich by to nešlo. Jsou to většinou důchodci, kteří tady pracovali a tu práci ovládají. Pro výrobu chlebíčků je potřeba zručnost, aby to netrvalo příliš dlouho,“ prozradila majitelka lahůdkářství Eva Burešová.

Majitelka lahůdkářství Eva Burešová o shonu před Silvestrem (zdroj: ČT24)

Šikovné ruce zvládnou vyrobit chlebíček za pět minut. I tak mají pracovnice lahůdkářství co dělat. „Někteří lidé si teprve dnes vzpomněli, že je zítra Silvestr. Ale zvládneme to, dneska tu budeme, dokud to nebude hotové,“ řekla Burešová.

Na Silvestra Češi spotřebují až třetinu roční produkce sektů

Stejně jako v lahůdkářství, zažívají od Vánoc až do Silvestra nápor zákazníků také distributoři a prodejci alkoholu. Jen na jižní Moravě hlásí prodejci až třicetiprocentní nárůst tržeb. „Před Vánoci byl zájem o dárková balení alkoholu, rumy a další dražší lihoviny. Teď před Silvestrem se poptávka zase mění, prodávají se především sekty,“ popsal vedoucí velkoobchodu s lihovinami Michal Hykrda.

Češi na Silvestra vypijí až jednu třetinu roční produkce sektu. Na jednu osobu tak připadá 1,5 litru šumivého vína.

Jak poznat kvalitní šumivé víno?

Už v obchodě byste se měli pořádně podívat na etiketu a zjistit, jestli jde skutečně o šumivé víno, nebo jen o víno perlivé či sycené oxidem uhličitým. Pokud etiketa tvrdí, že víno kvasilo v láhvi, a sekt stojí pod 100 korun, buďte obezřetní, neboť tato tradiční metoda výroby je technologicky náročná a tak nízká cena je kvůli vysokým výrobním nákladům prakticky vyloučená. 

Důležitým ukazatelem kvality šumivého vína jsou bublinky neboli perlení. Pokud vydrží sekt dlouho perlit, je to známka, že víno v láhvi trpělivě zrálo několik let.