Před Vánoci vozí doručovatelé trojnásobek balíků

Brno – Rozvozci v minulém týdnu zažili největší nápor za celý rok. Lidé podle očekávání nechali nákup vánočních dárků na poslední chvíli, doručovatelé tak museli každý den přepravovat desetitisíce zásilek. Den před Štědrým dnem už mají balíků méně, doručují ale zbývající zásilky.

V třídicím středisku soukromé doručovací firmy v Brně-Líšni je rušno už od brzkého rána. „Dnes doručujeme na deset tisíc zásilek, necelá polovina jsou určitě vánoční dárky. V tomhle období začínáme každý den už od pěti od rána, oproti běžnému provozu máme trojnásobný počet zásilek,“ uvedl regionální ředitel firmy Marek Kuběna. Chování lidí je podle něj i letos stejné jako každý rok. „V posledním týdnu před Vánoci přepravíme největší objem balíků. Musíme to zvládnout, aby se dárky dostaly k lidem,“ dodal.

Největší nápor musely doručovací firmy zvládnout minulý týden. „Dnes je toho už míň, doručujeme poslední zásilky nebo ty, které se zatím nepodařilo doručit,“ řekl Kuběna. Všechny zásilky podle něj dorazí k adresátům včas.

Balíky se lidem doručují i do práce 

Běžný doručovatel musí před Vánoci vstávat o hodinu dřív. „Ráno si naložím balíky, obvolám celou trasu a vyrazím. Dnes je to konečně klidnější, většina dárků už je rozvezená,“ řekl doručovatel David Křivánek z Brna. „Dnes mám jen padesát adres, oproti minulému týdnu je to nejmíň. Lidé si balíky nechávají vozit do práce, aby je děti neviděly. Sám budu dárky dohánět až dnes, dřív jsem kvůli práci neměl čas,“ prozradil Křivánek.

Doručovatel David Křivánek o předvánočním shonu (zdroj: ČT24)

Lidé na doručení balíků netrpělivě čekali. „Vánoce jsou zachráněné, balík dorazil,“ řekla jedna z adresátek, za kterou Křivánek přijel. „Věřila jsem, že to přijde včas. Je to poslední dárek, který mi zbývá,“ prozradila jiná. Díky doručovatelům se lidé vyhnou nekonečným frontám na poštách – ty těsně před Vánoci také zažívají nebývalý nápor. Podle statistik Češi stále více upřednostňují nákup dárků po internetu před kamennými obchody. Za online nákupy utratili už 17 miliard korun.