I odpad vedle popelnic je černou skládkou

Brno - Město Brno a jeho čtvrti trápí černé skládky, za jejich odstranění letos dohromady zaplatí miliony korun. Lidé skládku často založí i nevědomky. Považují se za ni totiž i věci, odložené vedle kontejnerů na odpad. I přes hrozbu až padesátitisícové pokuty případů rok od roku přibývá.

Starý nábytek, vysloužilé spotřebiče, ojeté pneumatiky nebo stavební suť. Všechny tyto věci mohou Brňané odevzdat ve čtyřiceti sběrných střediscích po celém městě. Přesto stále častěji volí jiné řešení: odložení těchto předmětů k běžné popelnici. „Tyto skládky vznikají především na sídlištích u kontejnerových stání a představují zhruba 70 procent objemu černých skládek,“ potvrdil starosta městské části Brno-Líšeň Břetislav Štefan (ČSSD).

Za svoz takto odložených věcí letos zaplatí Brno přes šest set tisíc korun. Další statisíce na jejich odstranění potom musí z rozpočtu vyčlenit i jednotlivé městské části. „Městská část Líšeň ročně utratí za černé skládky půl milionu, přes tři sta tisíc jsou černé skládky, které vznikají u kontejnerových stání,“ dodal líšeňský starosta.

Hovoří starosta MČ Brno-Líšeň Břetislav Štefan (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Nelegálně se lidé odpadu zbavují i v okolí Brna nebo v chráněných územích na jižní Moravě. Velkých skládek tam sice mají míň, podél cest ale přibývá odhozených pytlů s běžným odpadem. Z takové hromady se pak časem snadno stane menší skládka. „Ta skládka tady vznikla asi před týdnem a tady přibyla další,“ ukázal štábu české televize jedno z bolavých míst obyvatel brněnské Líšně. Zlozvyk přidávat k odhozeným odpadkům další, trápí i správce chráněných území. „Rychlé odstranění takovýchto míst z krajiny je velmi podstatné, aby nevznikaly základy větších skládek v domnění, že tady můžu odkládat, když už tu někdo něco vyhodil,“ uvedl zástupce vedoucího správy CHKO Pálava Jiří Matuška.

K rychlejšímu odstranění černých skládek přispívá třeba projekt ZmapujTo. Díky němu mohou lidé za pomoci jednoduché aplikace skládku nahlásit a upozornit na ni příslušnou obec. Jen na Brněnsku jich letos takto nahlásili přes dvě stě.