Brno-sever má nové vedení. Odchází starostka i místostarosta

Brno – Zastupitelé městské části Brno-sever dnes odvolali místostarostu Ivana Svobodu. Ze svého postu odchází i starostka Sabina Tomíšková (ODS). Důvodem je policejní vyšetřování kolem dlouholeté kauzy Bytasen. Tomíšková uvedla, že funkci opouští dobrovolně, aby nepoškodila dobré jméno městské části. Novým starostou byl zvolen Rostislav Hakl (ČSSD).

Starostka Sabina Tomíšková na post rezignovala kvůli mediálnímu obrazu, který by podle jejích slov mohl městskou část poškodit. Zůstane ale radní. Pro návrh odvolat místostarostu Svobodu, který sám odejít nechtěl, hlasovalo 23 z 33 přítomných zastupitelů. Členství mu již pozastavila i jeho bývalá strana ODS.

Ještě o dva hlasy více získal i nový starosta Rostislav Hakl, jehož do funkce dosadil souhlas 25 zastupitelů. Místostarostkou Brna-severu se stala Kateřina Kalinová (ČSSD), funkci místostarosty získal i Jiří Hos (ODS).

Na konci listopadu obžaloval státní zástupce osm bývalých radních, kteří stáli v čele městské části Brno-sever mezi lety 1998 až 2002. Podle žalobce odsouhlasili smlouvy, které firmě spravující bytový fond umožnily zbohatnout o desítky milionů korun z pokladny městské části.

Bývalá starostka Brna-severu Sabina Tomíšková
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Mezi obžalovanými je právě i místostarosta Ivan Svoboda. „Já k tomu mohu říct jedinou věc – svým způsobem jsem rád, že po roce vyšetřování bude tuto záležitost projednávat nezávislý soud. Osobně se totiž domnívám, že celý průběh vyšetřování byl poněkud nestandardní. Řada námitek a konkrétních důkazů byla odmítána,“ vyjádřil se před časem Svoboda. Na dnešním zasedání prohlásil, že se cítí jako „lovná zvěř“.

Na Brně-severu nyní vládne koalice ODS a ČSSD, sociální demokraté dosud odvolání starostky a místostarosty bránili.

Vstup Ondřeje Schneidera ze zastupitelstva (zdroj: ČT24)

Starostka Sabina Tomíšková (ODS) v kauze nefiguruje ani jako obviněná či obžalovaná. Ve firmě Bytasen ale stále vlastní poloviční podíl, zároveň je místopředsedkyní představenstva firmy New BTS, která se od Bytasenu před šesti lety oddělila. „Přesný obsah obvinění vůči bývalým členům rady neznám. Ale chybu neudělal nikdo, šlo o standardní smluvní vztah,“ vyjádřila se v lednu letošního roku Tomíšková.

Stíhání se obrátilo proti bývalým radním

Celý případ začal před třemi lety, kdy tehdejší starosta městské části Brno-sever Leo Venclík (ODS) pojal podezření, že firma Bytasen, spravující bytový fond, připravila radnici o desítky milionů korun. Nechal si proto vypracovat ekonomický a právní audit, který ukázal, že společnost Bytasen z městské kasy odčerpala desítky milionů korun a neoprávněně si vyfakturovala například náklady na úklid chodníků, domů, práci domovníka či právní služby.

Vedení městské části Brno-sever v letech 1998-2002
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Dřívější starosta proto na společnost Bytasen okamžitě podal trestní oznámení. Policisté při vyšetřování zjistili, že firma si mohla veřejné peníze téměř svévolně odčerpávat díky nadstandardním smluvním vztahům, které vyplývaly z nevýhodných smluv, které s ní radnice uzavřela. Trestní stíhání se tak nakonec obrátilo proti bývalým radním, kteří smlouvu s Bytasenem uzavřeli.

„Jedná se o trestné činy zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Zjednodušeně řečeno se to dá popsat jako uzavření pro městskou část nevýhodných smluv se společností Bytasen,“ okomentoval před časem spor mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Jan Petrásek.

Soudní spis v kauze Bytasen má tisíce stran. Vzhledem k rozsahu případu se začátek hlavního soudního líčení přesouvá nejdříve na začátek příštího roku.

Vydáno pod