Koupit kapra jde i přes internet

Jižní Morava/Zlínský kraj – Koupit na trzích kapra a u lesáků vánoční stromeček? Vedle tradičního nákupu v obchodě či na ulici je možné tyto symboly českých Vánoc pořídit i přes internet.

Kdo chce mít na Štědrý den na stole kapra, nemusí na něj stát frontu na trzích u kádě. Firmy letos nabízí i možnost objednat si tradiční vánoční rybu přes internet. Zákazník musí do elektronického formuláře vyplnit, jakou a jak velkou rybu chce, zda ji má rybář zabít či vykuchat, stáhnout nebo filetovat a jestli si chce domů odnést kapří hlavu na polévku. Jediné, co neodpadá, je nutnost vyzvednout si připravenou objednávku v obchodě.

„Chtěli jsme kapra 2,5 kila, bez hlavy, bez šupin a vykuchaného. Myslím, že sem zajedeme i příště,“ pochválila internetovou objednávku zákaznice Pavlína Zouharová. Místo čekání ve frontě, stačilo zaplatit a kapr byl připravený a naporcovaný podle představ. „Zatím je to v řádu stovek objednávek. Ti starší přístup k internetu zase tak nevyužívají,“ popsal věkový průměr zákazníků syn majitele rybářství Antonín Srna mladší.

Internetové objednávky popisuje Antonín Srna ml. (zdroj: ČT24)

Zájemci o on-line objednávku kapra si pochvalují hlavně domácké prostředí. „V obci je nás jen něco málo přes sto obyvatel. Naši zákazníci jsou hlavně z okolí: z Vyškova, Rousínova a dalších obcí. Ti tvoří 90 procent našich klientů,“ prozradil Srna, který pracuje pro rybárnu v Pístovicích.

Stánkový prodej s káděmi ve městech začne v pátek a skončí v pondělí, na některých místech bude možné koupit kapra i dopoledne na Štědrý den. Při srovnání s loňskými cenami jsou letošní obdobné. Kapři budou stát okolo 80 až 90 korun za kilogram.

Firmy začaly sázet na nákupy přes internet nejen v případě kaprů, ale i vánočních stromečků. I ty je možné si po internetu objednat a vyzvednout na prodejně nebo si je před Štědrým dnem nechat dovézt až do domu.

Typická ryba českých Vánoc se k nám dostala v jedenáctém století s příchodem mnišských řádů. Cisterciáčtí mniši uměli stavět vodní nádrže a rybníky. S rozvojem stavby rybníků se postupně zdokonaloval i chov ryb. V české kuchařce se recept na smaženého kapra s bramborovým salátem objevil až v roce 1924 a jako štědrovečerní menu se v českých domácnostech ustálilo o čtvrt století později.

Zdroj: Czech Float Fishing

Kurýr přiveze vánoční stromeček až do domu

Lesnická společnost nedaleko Rožnova pod Radhoštěm nabízí možnost vybrat si svůj vánoční stromeček po internetu. Kavkazká jedle vyjde kupce na 650 korun. Pokud je vyšší než dva metry, stojí ještě o sto korun víc. Za malý poplatek prodejce stromek zabalí do síťky a ofrézuje jeho kmen, aby lépe držel ve stojanu. Dopravu vánočního stromku zajišťuje kurýrní služba, cena záleží na váze stromu. Přeprava tak může stát 230 i tisíc korun. Po internetu si lidé mohou koupit i jmelí nebo chvojí.

„Každému bych doporučil, aby si vybral stromek, který dlouho vydrží, třeba nějaký druh jedličky,“ poradil Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody. Tuzemské domácnosti každoročně ozdobí kolem jednoho milionu živých stromků. Největší zájem bývá o jedle.

O prodeji stromků hovoří jednatel Radhošťtrans Ivan Stejskal (zdroj: ČT24)

Na kontroly stromků se každoročně zaměřuje i Česká obchodní inspekce (ČOI). Mezi nejčastější chyby patří špatně vyplněný paragon nebo chybějící ceník stromků. Na jihu Moravy zatím inspektoři zkontrolovali patnáct prodejců a pochybení odhalili pouze v jednom případě, kdy prodejce zákazníkovi špatně naúčtoval nákup.

Vstup Jakuba Ščurkeviče z kontroly vánočních stromků (zdroj: ČT24)

Prodej přes internet o Vánocích vrcholí

Vánoce tvoří internetovým obchodům celou třetinu celoročních tržeb. Nákupy tradičně vyvrcholí na konci prvního prosincového týdne, protože si Češi zvykli nakupovat dárky na internetu s dostatečným předstihem. „Pondělí 9. prosince je den, během kterého se na internetu letos utratí nejvíce peněz. Podle našich dat začali zákazníci nakupovat už v polovině listopadu, největší nápor ale bude právě ve druhém týdnu v prosinci,“ uvedl ředitel Heureka.cz Tomáš Braverman.

Obrat e-shopů před svátky letos podle odhadů stoupne meziročně o 13,5 procenta na 18,5 miliardy korun. Průměrná česká domácnost utratí 40 procent svých vánočních výdajů na internetu. Češi letos v internetových obchodech a na slevových serverech utratí podle odhadů 58 miliard korun, tedy meziročně o 15 procent více.

Vánoce na objednávku

Ušetřit čas chtějí i ti, kteří si dopředu objednají předvánoční úklid. Jeho cena se může pohybovat od 130 do 200 korun za hodinu podle náročnosti úklidu. Po internetu je možné objednat i vánoční dekorace, výzdobu bytu nebo předchystanou štědrovečerní večeři.

Zakázky už od podzimu přijímají také cukrárny a domácí pekařky drobného cukroví. Cena za sladké cukrovinky se pohybuje okolo 300 korun za kilogram cukroví. Řada výrobců už další objednávky nepřijímá, protože by cukroví nestihli vyrobit. Domácí cukroví nabízí někteří prodejci i na aukčních serverech.

Objednat dárky přes internet je možné už jen několik málo dní. Kdo chce mít jistotu, že balík dostane ještě před Štědrým dnem, měl by zboží objednat do pátku. Výdejová místa některých internetových obchodů budou otevřená i přes víkend. Třikrát více objednávek v předvánočním období pomáhá obchodníkům zvládat až dvojnásobný počet pracovníků.  „V tomto období přijímáme brigádníky. Někdy od poloviny listopadu jsme připraveni na tu vánoční sezónu. Počet zaměstnanců se zdvojnásobil,“ odhadl nápor Jan Moudřík, ředitel oddělení expanze jednoho z internetových obchod.