Těžaři hledají na Mikulovsku ropu

Mikulovsko - Okolí Pálavy možná skrývá dosud neobjevené zásoby ropy a zemního plynu. Těžaři je chtějí najít, proto teď vyslali do terénu těžkou techniku. Mezinárodní firma k tomu používá moderní 3D skenovací metodu, pomocí které už našla vydatná ložiska prakticky v celé Evropě.

Vibrace, které vydávají obří speciální stroje, mají pomoci objevit ložiska ropy a zemního plynu. Čtveřice vozidel teď doslova rozhýbává půdu v okolí Mikulova. „Ve spodní části mají vibrační plošiny, které přiloží na vozovku a vyšlou vibrace. Všude kolem jsou sondy, tzv. geofony, které snímají vibrace, které se vracejí,“ popsal technologii mluvčí firmy MND Dan Plovajko.

Data ze senzorů se sbíhají do řídícího centra, kde z nich technici skládají detailní model zdejšího podloží. „Tady na monitorech vidíme výsledky měření, které budeme dále zpracovávat a hledat ta ložiska. Může být, že někde v těchto oblastech najdeme ložisko ropy nebo zemního plynu,“ potvrdila naděje těžařů geoložka MND Jana Hamršmídová.

O průzkumu hovoří geoložka MND Jana Hamršmídová (zdroj: ČT24)

Okolí Pálavy bylo před stovkami milionů let pokryto mořem. Díky tomu je v podzemí roztroušená vrstva zemního plynu a ropy, která se na jihu Moravy těží už necelých sto let. „Našim cílem je nejen udržet stávající těžbu ropy a zemního plynu na jižní Moravě, ale i těžbu navýšit a to až o 20 procent. Tomu jsme připraveni obětovat nemalé částky, v následujících letech až 5 miliard,“ dodal Plovajko.

„Obce, které mají na svých pozemcích nějaké aktivity této společnosti, se rozhodně nemají špatně. Takže pakliže by se tady něco našlo, tak nějaká očekávání tady jsou,“ řekl starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS).

Ropa pod Českem

Ropné zásoby České republiky se nacházejí především v Jihomoravském kraji. Jedná se o relativně malé ropné naleziště, v roce 2005 bylo vytěženo 340 600 m³ surové ropy a 98,75 milionu m³ zemního plynu. Surovina je ovšem velmi kvalitní. Počátek těžby ropy na jihu Moravy se datuje na začátek 20. století, první získávání pro komerční využití začalo v roce 1919.

Produkce ropy na Moravě pokrývá pouze malé procento celkové poptávky, například v roce 1999 bylo vytěženo 176 kilotun surové ropy oproti 5 997 kilotunám ropy dovezené. Malé zásoby ropy se nacházejí také u východního a jihovýchodního okraje české části hornoslezské uhelné pánve, tedy v oblasti Moravskoslezských Beskyd.

Zdroj: Wikipedie

Průzkum na Mikulovsku a v okolí Pálavy bude probíhat až do konce března příštího roku. Pokud těžaři ložiska najdou, mohli by s jejich komerční těžbou začít nejspíš v roce 2020. Podobný průzkum se konal i loni na jaře, a to v pohoří Chřiby ve Zlínském kraji.

Nejvíc surovin je na Hodonínsku

Ropa není to jediné, co se dá na jihu a východě Moravy dobývat ze země. Nejbohatší na suroviny je Hodonínsko, vedle ropy a zemního plynu se tam nachází jediný uhelný, respektive lignitový důl v regionu, mikulčický Mír, který je ale už několik let zavřený. Na Břeclavsku a v Ivančicích jsou zase zásoby bentonitu, který se používá do podestýlek pro domácí zvířata. Znojemsko, konkrétně Únanov, je známé jako naleziště kaolinu, suroviny pro výrobu porcelánu. A v Dolní Rožínce na Žďársku funguje jediný uranový důl v Evropské unii.

Čtveřice strojů zkoumá okolí Mikulova
Zdroj: ČT24/ČT Brno