Úkony v konkurzu na bývalou Polívkovu farmu jsou neplatné

Olomouc, Brno – Většina úkonů v konkurzu na bývalou Farmu Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku je neplatná. Dosavadní insolvenční správci měli propadlou licenci. Vrchní soud v Olomouci nařídil, aby konkurz vedl nový insolvenční správce.

Dosavadní insolvenční správkyně Petra Hýsková byla původně společníkem společnosti Edl a partneři, za kterou až do půlky července vykonával funkci insolvenčního správce Michal Edl. Tomu však oprávnění dělat konkurzního správce vypršelo už na konci roku 2009. Hýskové pak vypršela licence letos na podzim. Veškeré úkony, které během konkurzu proběhly v době, kdy správci neměli licenci, jsou tedy neplatné.

Soud rozhodl, že neplatí například seznam věřitelů a také výsledek přezkumného jednání jejich pohledávek ze 14. května. Kvůli tomu je podle soudu potřeba zvážit, zda obstojí i nadále volba věřitelského výboru.

Úkony, které v konkurzu provedla Hýsková, ponechal soud v platnosti. Nicméně fakt, že byla společníkem Edl a partneři a neohlásila, že Edl nemá oprávnění pro činnost správce, a jedná tedy v rozporu se zákonem, ji diskvalifikuje z dalšího působení v tomto konkurzu. Hýsková rozhodnutí soudu zatím podrobně nečetla, a nemůže se k němu tedy vyjadřovat. Do dvou měsíců může podat proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu.

Pro konkurz znamená toto rozhodnutí další zdržení a oddálení uspokojení věřitelů. Uznané pohledávky přesahují 50 milionů korun, což bude muset znovu konstatovat nový správce. V říjnu se uskutečnila také dražba, při níž získala farmu za vyvolávací cenu 15 milionů korun firma Alkony-CZ. Peníze však nesložila a dražbu zmařila.

Vydáno pod