Troskotovický starosta musí znovu předložit účetnictví obce

Troskotovice (Brněnsko) - Městys, jehož majetek skončil v exekuci, to jsou Troskotovice na Brněnsku. Ačkoliv se nakonec dražbě polností podařilo zabránit, starosta Michal Ordoš (nez.) opakovaně tvrdí, že se městys vlastní vinou do dluhů nedostal. Krajský soud dnes zrušil předchozí verdikt okresního soudu, který starostu omilostnil. Ordoš, jenž čelí obvinění, že zpronevěřil miliony korun, musí znovu ke znojemskému okresnímu soudu.

Nejasné hospodaření obce v minulosti řešil znojemský okresní soud, který starostu Michala Ordoše nakonec zprostil viny, přestože byl obžalován ze zpronevěry 2,5 milionu korun. Podle žalobce si nechal proplatit fiktivní faktury v hodnotě 1,4 milionu od firem, které ale pro obec nikdy žádnou zakázku nedělaly.

Výslechy svědků ale ukázaly, že jeden z dodavatelů stavebních prací se falešně vydával za jednatele firmy, s níž ve skutečnosti neměl nic společného. Práci, i když pod fiktivní identitou, nakonec odvedl. To, že pro obec dělali drobnou práci, potvrdili i další svědci. „To, co soud rozhodl ve Znojmě, to platí. Nemám co doplňovat. Pokud se to vrátilo, myslím, že to dopadne stejně, jak to dopadlo poprvé. Práce se provedly, svědků jsem doplnil už dostatek,“ argumentoval dnes před soudem starosta Michal Ordoš.

Státní zástupce ale nesouhlasil s tím, aby starosta Troskotovic odešel od soudu nevinný. Odvolal se proto k brněnskému krajskému soudu, který dnes rozhodl, že případ se musí vrátit tomu prvoinstančnímu. Ordoš i nadále trvá na tom, že jednal správně a nijak nepochybil. Znojemský okresní soud proto bude muset znovu vyslechnout svědky případu.

Starosta padělal i územní plán

Ordoš byl v minulosti i odsouzený. Když městys přecházel pod správu jiných spádových úřadů, vyzval jej stavební úřad v Pohořelicích, aby dodal územní plán Troskotovic. Starosta dokument dodal, ale upravený. Okresní soud v Břeclavi ho loni v květnu odsoudil ke dvouleté podmínce za padělání veřejné listiny. V lednu letošního roku Ordoš dostal amnestii prezidenta republiky.

Obec Troskotovice
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Exekutorská soudkyně poslala letos na podzim troskotovický majetek za celkem 24 milionů korun do dražby. Starostovi se ale na poslední chvíli podařilo prodeji pozemků a stavebních parcel zabránit. Kromě polností se měly dražit i polní cesty nebo předzahrádky. Důvodem byl dluh Troskotovic, který se vyšplhal na 3,7 milionu korun.

Nespokojení občané se v minulosti dožadovali i svolání zastupitelstva, které by zadlužení Troskotovic vysvětlilo. Ačkoliv se starosta Ordoš podobnému kroku bránil, nakonec jej učinila místostarostka. Podle vedení městyse vznikl dluh při prodeji jiného obecního majetku, kdy se jeho kupec dostal sám do finančních problémů. Při údajné administrativní chybě se dluh nakonec převedl přímo na městys.