Oprava výškové budovy VUT se prodraží

Brno - Dříve nejvyšší budova Brna prochází rekordně nákladnou rekonstrukcí. Fakulta strojního inženýrství brněnského VUT měla původně získat pouze nový plášť za 180 milionů korun. Po zjištění vad na statice budovy už počítá projektová dokumentace s částkou 640 milionů korun. Hotovo mělo být podle prvních plánů letos na podzim, kvůli vadné statice se termín přesouvá až na léto 2015.

Když dělníci odstranili vnější plášť 74 metrů vysoké budovy, zjistili, že její statika je narušená. Prvotní náklady se rázem zdvojnásobily ze 180 na 300 milionů korun. Přestože se mezi studenty VUT objevovaly fámy o nebezpečí pádu celé stavby, vedení vysoké školy je popíralo s tím, že jde pouze o povrchové poškození některých nosných sloupů.

Statický posudek ale zjistil, že právě v nosných sloupech chybí desítky tun ocele. Ani další navýšení částky na půl miliardy korun tak nakonec stačit nebude a poslední projektová dokumentace požaduje na opravu 640 milionů korun. „Toto číslo je pro nás nepřekročitelné. Předpokládám, že na základě výběrového řízení dodavatele dojde ještě k poklesu tohoto čísla,“ naznačil kvestor VUT Vladimír Kotek.

O rekonstrukci hovoří kvestor VUT Vladimír Kotek (zdroj: ČT24)

Podle vedení školy už částka dál neporoste, dofinancování stavby ale univerzita zajištěné nemá. „VUT v Brně jedná s ministerstvem školství o navýšení podílu ze státního rozpočtu. Nejsou zatím dokončena všechna jednání,“ připustil Kotek. Místo původního termínu dokončení prací se studenti-strojaři do budovy vrátí nejdřív v polovině roku 2015.

VUT si nechalo spočítat i variantu, která by znamenala srovnat dosavadní výškovou budovu se zemí a postavit zcela novou. Takovou možnost ale nakonec zavrhla s tím, že by byla ještě o sto milionů dražší než stávající řešení za 640 milionů korun.

Fakulta strojního inženýrství byla do loňského roku nejvyšší budovou ve městě. Nyní Brnu dominuje AZ Tower.

„Podle znaleckých posudků je původcem stavu nekvalitně provedená vlastní stavba, a to jak v kvalitě použitého betonu, tak i montáž celé nosné konstrukce,“ připustil kvestor. Právníci brněnské vysoké školy nyní hledají viníka, kdo za průtahy a neustálé prodražování zakázky může. Nekvalitní stavba ale vznikla už před více než třiceti lety, většina pochybení tak může být promlčená.