Jednatel brněnského Bobycentra žádá o rychlé vyhlášení konkurzu

Brno - Jednatel společnosti Bobycentrum, s. r. o., Václav Tomsa opakovaně požádal Krajský soud v Hradci Králové, aby na ni vyhlásil konkurz. Společnost je vlastníkem movitých věcí v rámci brněnského hotelu a zábavního areálu Bobycentrum. Majitelem samotných nemovitostí areálu Bobycentra je ale akciová společnost Bobycentrum Alfa. Provozovatel Tomsa žádá, aby soud konal urychleně kvůli tomu, že nemůže zajistit ochranu majetku proti ztrátě a poškození, čímž se snižuje možnost uspokojení věřitelů. Ti zatím přihlásili pohledávky za tři miliony korun, vyplývá to z insolvenčního rejstříku.

Vlastníkem obou zmíněných společností je Daniel Šorm, on ani Tomsa ale s médii nekomunikují. Tomsa se stal jednatelem Bobycentrum, s. r. o., v polovině července poté, co ho jmenoval jediný společník Šorm. Nástup nového vedení následoval po odvolání předchozího jednatele, Slovince Tomaže Koprola.

Bobycentrum bylo přes léto až do začátku listopadu zavřené, od té doby se v něm zase začaly konat kulturní akce a provozovatel plánuje co nejdřív zprovoznit i hotel a restaurace. Tomsa požádal soud o vyhlášení úpadku už začátkem listopadu, soud však po něm chtěl, aby návrh doplnil.

„Předchozí jednatel však více než rok nevedl účetnictví, není sestavena roční uzávěrka za rok 2012 a neexistují počáteční účetní stavy roku 2013. Předchozího jednatele Tomaže Koprola nelze kontaktovat,“ uvedl v žádosti Tomsa. Kvůli tomu prý není schopen podat perfektní insolvenční návrh.

Bobycentrum
Zdroj: ČT24/ČTK

Existenci movitého majetku Tomsa doložil exekutorským soupisem z 22. července letošního roku. V praxi Bobycentrum Alfa pronajímalo objekt společnosti Bobycentrum, tento nájemní vztah skončil k 28. červenci. Mezi přihlášenými věřiteli jsou bývalí zaměstnanci, kteří nedostali mzdu, či dodavatelé služeb a zboží.

Bobycentrum nechal postavit v roce 1993 Lubomír Hrstka, někdejší hokejista, v té době mecenáš brněnských fotbalistů, v areálu za Lužánkami. Konala se v něm řada velkých kulturních akcí, mimo jiné Miss České republiky. Šorm je majitelem od roku 2003, objekt získal v dražbě.

Vstup Elišky Čermákové k problémům v Bobycentru (zdroj: ČT24)

Historie brněnského Bobycentra

1993 - Sportovně-zábavní areál včetně hotelu nechal za Lužánkami postavit podnikatel Lubomír Hrstka, bývalý hráč a trenér Komety a také majitel fotbalového klubu Boby. Areál tehdy stál neuvěřitelnou jednu miliardu korun, vznikl za pouhý rok a získal titul Stavba roku. Hotel s restaurací pojal tři stovky lidí, na diskotéku se jich vešlo až sedm set. Zábavní hala měla kapacitu dva a půl tisíce návštěvníků. Lidé si v areálu mohli zahrát squash, tenis, kuželky nebo fotbal, mohli také chodit do fitness centra či sauny. V areálu byla pivnice, cukrárna, kasino, nákupní středisko, pasáž s menšími obchody a lékařské pracoviště. Boby centrum se stalo symbolem porevolučního rozmachu Brna.

1998 - Majitel Hrstka začal mít dluhy. Areál totiž postavil na pozemcích města, kterému musel platit nájem. Do roku 1996 byl fixní, od roku 1997 tržní. Pouhý rok po zavedení tržního nájmu dlužil Hrstka šest milionů korun.

2000 - Na Hrstkovu akciovou společnost Boby-sport byl vyhlášen konkurs. O rok později byl Hrstka odsouzen ke třem letům vězení.

2001 - V Bobycentru se poprvé konala volba královny krásy, Miss ČR. Tou se tehdy stala Diana Kobzanová. V Bobycentru se pak Miss volila až do roku 2008 (s výjimkou dvou let, kdy dívky soutěžily v karlovarském Grand hotelu Pupp). Kromě finálových večerů Miss se v Boby centru pravidelně konaly i mezinárodní taneční soutěže, silvestrovské oslavy, koncerty českých i zahraničních hvězd nebo legendární technoparty Apokalypsa.

2003 - Areál koupil v aukci podnikatel Daniel Šorm za 231 milionů korun. O rok později chtěl od města odkoupit pozemek, jehož cena tehdy byla sedmdesát milionů. Dostal se dokonce k soudu – za pomluvu politiků z ODS. Tvrdil totiž, že mu tehdejší primátor Richard Svoboda a královopolský starosta Ivan Kopečný nabídli pozemek za cenu o víc než polovinu nižní, pokud jim dá milionový úplatek. Soud nakonec jejich vinu neuznal a Šorm musel zaplatit stotisícovou pokutu. Daniel Šorm měl nakonec podobně jako Hrstka problémy se splácením nájmu za pozemek. Městu dlužil téměř dvacet milionů korun. Přesto zůstává jednatelem společnosti Bobycentrum dodnes.

2009 - Bobycentrum převzal slovinský milionář Loris Požar, majitel nadnárodní sítě kasin. Spekulovalo se proto o přestavbě hotelu na obří hazardní centrum. 

2013 - Bobycentrum se v půlce července zavřelo. V obchodním rejstříku se vedle Šorma objevilo jméno dalšího jednatele – turnovského podnikatele Václava Tomsy. Zároveň z rejstříku zmizelo jméno slovinského jednatele Tomaže Koprola, který hotel v minulosti vedl.