Vraždu seniora opět projednával soud, rozsudek padne v lednu

Slopné/Zlín – Případ brutální vraždy seniora ze Slopného dnes znovu otevřel krajský soud. Dvojice mladých vrahů podle obžaloby zabila v září 2011 sedmasedmdesátiletého muže v jeho domku. Zmizely při tom tři tisíce korun a šperky v hodnotě kolem 14 tisíc. Letos v srpnu se spekulovalo o trestu doživotí, soudce Radomír Koudela nakonec pro nedostatek důkazů oba mladíky zprostil viny. Olomoucký vrchní soud ale vyhověl odvolání státního zástupce Lea Foltýna a případ vrátil do Zlína. Rozsudek by měl soud vynést nejdříve v lednu příštího roku.

Pětadvacetiletý Slovák Maroš Straňák a dvaadvacetiletý Čech David Šimon znovu museli před soud. Hrozí jim až dvacetiletý nebo výjimečný trest. Podle vrchního soudu nebyly prověřeny všechny důkazy, krajský soud tak dnes znovu vyslechl některé svědky. Místní viděli jednoho z podezřelých blízko domku zavražděného, kamarádi navíc potvrdili, že dvojice měla plynové pistole. 

Před dvěma lety v září našli mrtvého seniora jeho příbuzní. Měl rozbitou hlavu, mysleli si proto, že upadl ze schodů. Že se jednalo o vraždu, to odhalila až pitva. Dvojice muže škrtila, bila a kopala. Na hlavě měl tři desítky ran kovovým předmětem – taková zranění si nemohl způsobit sám. Zemřel kvůli zlomeninám lebeční kosti a krvácení do mozku. Po brutálním zabití Straňák a Šimon v bytě staršího muže ukradli peníze a šperky, alespoň to tvrdí obžaloba.

Maroš Straňák už si odpykává trest za loupežné přepadení dvou zlatnictví
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Policie nemohla zajistit stopy, vraždu odhalila až pitva

V srpnu krajský soud oba mladé muže zprostil viny a vražda zůstala neobjasněna. Soudce Koudela zdůvodňoval rozhodnutí soudu nedostatkem přímých důkazů. Šimon byl propuštěn z vazby, Straňák se vrátil do vězení, kde si odpykává trest za jiná loupežná přepadení. Podle psychologů má přitom disociální rysy a zvýšenou agresivitu.

Jediným nepřímým důkazem jsou podle krajského soudu pachové stopy, které však znalec vyhodnodil jako nesprávně zjištěné. Soud uznal, že policie měla ztížené podmínky - na místo činu dorazila až po několika dnech. Na násilnou smrt důchodce ji neupozornili příbuzní, ani přivolaná lékařka záchranné služby. Podle ní smrt způsobil pád ze schodů, přestože muž měl na hlavě mnoho bodnořezných ran. Kriminalisty přivolali až olomoučtí lékaři po pitvě. Policie tak nemohla zajistit všechny stopy na místě činu, rodina totiž mezitím domek seniora vyčistila.