V Moravanech hořela chata, hasiči se potýkali s nedostatkem vody

Moravany (Kyjovsko) – V místní části Moravan zvané Kameňák hořela v noci chata. Obyvatelé obce si všimli plamenů krátce před půl desátou večer, hasičům se podařilo dostat požár pod kontrolu během několika desítek minut. Zásah byl komplikovaný, protože hasiči si museli vodu dovážet cisternami. Při požáru nikdo nebyl zraněn, příčinu vyšetřovatelé zatím zjišťují. Další těžký zásah zaznamenali hasiči v neděli odpoledne. V Miloticích na Hodonínsku hořel vepřín.

Požár chaty v místní části Kameňák obyvatelé Moravan oznámili zhruba ve 21:20. Na místo nejprve přijeli profesionálové z Kyjova, velitel zásahu si záhy vyžádal další posily. Chata, postavená v lese, byla celá v plamenech a hasiči neměli pro zásah dostatek vody.

Na kopec k hořící chatě jezdily cisterny kyvadlově po úzké polní cestě. Přímo k chatě se ale vozidla dostat nedokázala. „Hasiči museli nejprve vytvořit téměř dvě stě metrů dlouhé hadicové vedení od cisteren k chatě, aby mohli začít s likvidací požáru,“ popsal komplikovaný zásah Jan Dvořák z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje.

Zasahujícím hasičům se podařilo plameny zkrotit těsně před 22. hodinou. Hasiči požářiště hlídali až do půlnoci, pak se postupně vraceli na svoje základny. Na zásahu se podíleli profesionálové z Kyjova a Hodonína, ale také dobrovolní hasiči z Bzence, Kyjova, Moravan, Svatobořic-Mistřína, Vracova, Žeravic a také z Koryčan a Osvětiman.

NO COMMENT: Požár chaty v Moravanech (zdroj: ČT24)

Proč chata vzplála, to zatím není jasné. U požáru nebyl nikdo zraněn. Vyšetřovatel škodu předběžně vyčíslil na 300 tisíc korun.

Požár vepřína v Miloticích: hasiči zachránili 36 selat a 3 prasnice

K dalšímu náročnému zásahu vyjížděli jihomoravští hasiči v neděli odpoledne. V Miloticích na Hodonínsku vzplál zdejší vepřín. Oheň se šířil stropem, hasiči proto museli rozebrat stropní konstrukci. Při zásahu zachránili z hořící budovy 36 selat a tři prasnice. Devíti jednotkám profesionálních a dobrovolných hasičů se podařilo zlikvidovat požár zhruba za hodinu.