Šéf vyděračského gangu půjde na 10 let za mříže

Zlín - Zlínský krajský soud dnes poslal Miroslava Masláka na deset let do vězení. Maslák byl spolu se dvěma Slováky a dvěma Čechy odsouzen za vydírání podnikatelů na jihu i východě Moravy. Státní zástupce pro něj původně žádal jedenáctiletý trest. Jeho komplicové od soudu odešli s tresty v rozmezí od tří do osmi a půl let. Všichni tři Slováci byli vyhoštěni z ČR na dobu neurčitou. Na svou žádost se boss vyděračského gangu dnešního vynesení verdiktu nezúčastnil.

Všichni obžalovaní muži svoji vinu popírali. Státní zástupce ale prokázal, že skupina na jihu a východě Moravy vydírala pětadvacet podnikatelů. Svou činností způsobili škodu 1,25 milionu korun, přičemž vyděřačskými praktikami si gang chtěl vydělat alespoň desetkrát tolik. Podle soudního spisu muži vymáhali existující i smyšlené pohledávky, přičemž podnikatelům zapalovali auta nebo stříleli na domy.

Skupina na našem území působila od jara do listopadu 2012, kdy tři její členové přišli ze Slovenska. Právě u východních sousedů jsou někteří z obžalovaných stíháni za podobnou trestnou činnost. Dnes u soudu nebyl přítomen žádný z odsouzených.

Podle předsedy senátu Radomíra Koudely byl klíčovou postavou Maslák. „Je to osoba neštítící se při vydírání jakýchkoliv prostředků. Jeho cílem bylo vyvolat u dlužníků strach. Jedná se klasický přístup vyděračů,“ uvedl Koudela. Maslákovo jednání označil za lstivé. Sám Maslák soudu zaslal závěrečnou řeč, kterou dnes jeho obhájce před vyhlášením přečetl. Uvedl v ní, že „policie falšuje důkazy, státní zástupce lže a soudcům to nevadí“.

Miroslav Maslák se svým obhájcem
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Miroslav Maslák si v tuzemsku založil společnost na vymáhání pohledávek. Podle státního zástupce měli muži nejprve snahu vymáhat peníze tvrdě, ale v mezích zákona. „Jednali ale se zkušenými dlužníky, kteří se dlouhodobě bránili placení závazků, což souvisí s vymahatelností práva u nás. Byli při vymáhání neúspěšní a ztráceli trpělivost,“ prohlásil před časem státní zástupce Roman Kafka.

Z obžalovaných je ve vazbě pouze Miroslav Maslák, jeho pravidelné přesuny do soudní síně vždy doprovázela zvýšená bezpečnostní opatření. Údajný šéf mafiánské skupiny zkoušel během procesu i různé obstrukce. Žádal o propuštění z vazby, o změnu obhájce z důvodu ztráty vzájemné důvěry nebo podal námitku na podjatost předsedy senátu.

Rozsudek zatím není pravomocný a je pravděpodobné, že se odsouzení vyděrači odvolají.

Kdo je kdo

Miroslav Maslák – 34letý šéf vyděračského gangu patří mezi významné osoby slovenského podsvětí. Obžalovaný byl z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. Ačkoliv mu hrozilo až dvanáct let, nakonec byl odsouzen na deset let do vězení.

Tomáš Ďuriš – 29letý Slovák, stejně jako Maslák byl obžalovaný z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. Soud jej odsoudil na osm let a čtyři měsíce.

Vladimír Haviar – 29letý Slovák byl obžalován ze stejných činů jako Maslák a Ďuriš, tedy z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. Od soudu odešel s trestem na osm a půl roku.

Radovan Helis – 33letý muž ze Vsetína se podle obžaloby dopustil vydírání a šíření poplašné zprávy. Za mřížemi stráví pět let.

Jan Surý – 41letý muž z Hošťálkové na Vsetínsku čelil obžalobě z vydírání. Soud jej potrestal tříletým trestem.

Vydáno pod