V Pozďátkách zůstává ještě dvacítka týraných psů

Pozďátky (Třebíčsko) - Liga na ochranu zvířat postupně odváží z Pozďátek další týrané psy. Pomoc s umístěním nabídli i lidé, kteří se o případu dozvěděli z České televize. Ochránci zvířat chtějí zchátralý statek vyklidit do konce týdne. O případ se kromě policistů zajímají i hygienici a pracovníci sociálního odboru.

Už druhý týden pokračuje odvoz týraných psů ze stavení bratrů Denerových na Třebíčsku. Psi, kteří na malém dvorku žili ve vlastních výkalech a bez přístupu k vodě, už hledají nové útočiště v útulcích napříč republikou. V pátek si například desítku psů odvezl starosta Němčovic u Rokycan, který se o případu týrání dozvěděl z České televize.

„Viděli jsme reportáž v televizi o bídných poměrech pro tu hromadu psů a protože jsme nedávno postavili dalších devět kotců v našem útulku, tak jsme nabídli, že bychom mohli přiložit ruku k dílu,“ okomentoval solidaritu z Plzeňska starosta Němčovic Karel Ferschmann (nez.).

Ochránci zvířat denně ze statku odvážejí hladová a zanedbaná zvířata. Podle odhadů v Pozďátkách stále zůstává asi dvacítka psů, kteří kvůli zničené zdi utíkají i do okolí. Liga na ochranu zvířat ve spolupráci s veterináři umístila do útulků zatím 49 psů a 15 štěňat. V ideálním případě by měl být statek vyklizený do konce týdne.

Telefonát Dušana Vrbeckého z Pozďátek (zdroj: ČT24)

Na otřesný případ týrání upozornili místní už v polovině listopadu. Dvojice mužů chovala v domě bez elektřiny a vody minimálně šest desítek psů. Ti žili ve velmi stísněných a nevyhovujících podmínkách. „Je to typický příklad, kdy lidé chovají velké množství zvířat na malém prostoru a jsou přesvědčeni o tom, že u nich se mají nejlépe. Ale realita je naprosto odlišná,“ vysvětlil před časem Jiří Žák z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

Útulky však hlásí plno, proto je někdy obtížné náhradní bydlení pro psy najít. Majitelé souhlasili i dočasným odebráním krávy, která na statku rovněž žila a trpěla žízní. Podobně na tom byli i králíci.

„Žít vedle takových sousedů, to je hrůza a děs. Budu ráda, když se s tím něco udělá a bude už klid,“ posteskla si sousedka Dana Mourková, která si na nevyhovující hygienické podmínky stěžovala sedm let. Ze dvora bratrů Denerových k ní střídavě utíkali psi i potkani.

Dva bratři hromadili na svém pozemku odpadky a další věci. Péči o zvířata dlouhodobě nezvládali. Policie je proto podezřívá ze zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. Zástupci hygieny už nařídili deratizaci a oba sourozence navštívili také úředníci ze sociálního odboru. Podle slov jednoho z bratrů, ale žádnou pomoc nepotřebují. „Jsem už zvyklý,“ uzavřel Karel Dener.