Týden před adventem si výrobci věnců neoddechnou ani v neděli

Blažovice/Šebrov - Už jen týden zbývá do první adventní neděle. V domácnostech křesťanů se tak brzy objeví tradiční adventní věnce se čtyřmi svíčkami, které symbolizují čtyři předvánoční týdny. Výroba adventních věnců v květinářstvích, zahradnictvích a různých rukodělných dílnách je právě v plném proudu. V Šebrově na Blanensku své triky při aranžování předvedl i vyhlášený florista z Nizozemí Peter Manders.

Aranžéři se nejprve pustili do výroby věnců ze sušších, trvanlivějších materiálů. Naopak věnce z čerstvých materiálů se začínají vyrábět teprve v tuto dobu. Výroba tak nyní běží v nejintenzivnějším tempu, aby se stihlo připravit dostatek věnců pro zákazníky, kteří si pro ně přijdou v následujícím týdnu.

Vyrobit jeden adventní věnec obvyklé velikosti trvá profesionálním aranžérům asi dvacet minut. „Záleží ale i na materiálu. Z jedle to jde docela rychle,“ míní floristka Jitka Daňková z Blažovic. Stále častěji si však podle ní lidé vyrábějí věnce sami doma. „Nemyslím si, že by tam šlo hlavně o finance, spíš o tu radost a tradici,“ míní.

Floristka Jitka Daňková o módních adventních věncích (zdroj: ČT24)

A co všechno je k výrobě adventního věnce potřeba? „Záleží na tom, z čeho chceme věnec vyrábět,“ řekla floristka. Obvyklým základem je jehličí, nejčastěji z jedle. „Jedle je trvanlivější a i když je v teple a postupně usychá, tak jehličí z větví neopadává,“ vysvětlila.

Větvičky se upevňují na kulatý korpus. Podle Jitky Daňkové je vhodný slaměný, který je sice těžší, ale jedná se o přírodní materiál. „Pod svíčky jsou dál zapotřebí kovové bodce kvůli bezpečnosti a samozřejmě čtyři svíčky. Používají se svíčky čtyř velikostí podle toho, který týden je zapálíte,“ doplnila.

Adventní věnec
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Za nejobtížnější z celého postupu považuje Daňková „namotat“ hezký věnec, tedy rovnoměrně připevnit větvičky na kulatý základ pomocí vázacího drátku. „Směrem k vnějšímu okraji používáme větší větvičky, směrem dovnitř menší, aby nám uvnitř zůstal volný prostor,“ radí.

I adventní věnce podléhají módě

Potom je na řadě zdobení. Zkušení aranžéři doporučují lidem začít raději maximálně se dvěma barvami. „Je to jednodušší, protože mnohobarevnost už víc závisí na vkusu a schopnosti všechny prvky dobře zkombinovat,“ doporučuje špičkový holandský florista Peter Manders, který své umění nejen při výrobě věnců o tomto víkendu předvedl v zahradnictví v Šebrově na Blanensku. Jeho rodina této disciplíně udává směr už téměř šedesát let.

Holandský florista Peter Manders zavítal do Šebrova
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Módní trendy podle Manderse v případě vánočních ozdob ovlivňují použité materiály. „Materiály jsou luxusnější a samozřejmě taky dražší. Na druhou stranu se používá stále víc přírodních produktů,“ uvedl.

„Letošním hitem je hlavně bílá, a to tedy ve všem, takže bílá a přírodní materiály,“ doplnila Jitka Daňková.

Moderní adventní věnce
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Původ tradice adventních věnců není překvapivý - podle jedné z verzí jí v devatenáctém století ke vzniku pomohly děti z německé misijní školy pro chudé, které se neustále ptaly, kdy už budou Vánoce.