Kam s nápojovým kartonem? Poradí Ekohlídka

Brno - Zatímco třídit odpad se naučily už dvě třetiny Čechů, s recyklací nápojových kartonů je to horší. V nádobách na tříděný odpad skončí jen každá pátá krabice od nápoje. Do centra města dnes proto vyrazí tzv. ekohlídky, které budou lidem vysvětlovat, proč je dobré třídit i nápojové kartony.

Ekohlídky obyvatele Brna vyzkouší, zda ví, do kterého z kontejnerů patří nápojový karton. Pokud uhádnou, získají od nich malý recyklovaný dárek. Když do soutěže pošlou i snímek, jak třídí hliníkové nápojové kartony, mohou získat mobilní telefon, tablet nebo fotoaparát.

Aby mohl být nápojový karton recyklován, je totiž potřeba ho umístit do nádob označených oranžovou samolepkou nebo ho vytřídit do speciálních pytlů. Pokud není v obci samostatný speciální kontejner, vyhazuje se nápojový karton buď do kontejneru s papírem nebo plastem, podle toho, který z nich je označen oranžovou samolepkou. Nejčastěji je to ale žlutý kontejner s plastem.

Mléko
Zdroj: ČTK/AP/Michael Probst

Kde můžete narazit na Ekohlídku?

V sobotu 23. listopadu 2013 budou hlídky postupně mezi 10. až 16. hodinou na těchto místech:

  • od 10:00 u křižovatky Zahradníkova - Tučkova, a také u lázní v ulici Nádražní
  • od 12:30 na adrese Štefánikova 23 a Bayerova 10
  • od 14:30 u křižovatky Palackého třída - Antonína Macka a rovněž u křižovatky Zahradníkova - Tučkova

Prázdný karton stačí vypláchnout vodou, stlačit a i s víčkem vyhodit do kontejneru nebo oranžového pytle, který je pro tento odpad určen.

K akci s názvem Kam s nápojáčem se připojila i brněnská spalovna SAKO, která pro veřejnost zpřístupní třídící linky. Jak se recykluje odpad se Brňané mohou přijít podívat mezi 10. a 14. hodinou, přičemž exkurze začíná vždy v celou.

Ekohlídka v Brně (zdroj: ČT24)

Proč je důležité recyklovat nápojové kartony?

Nápojové kartony se podle použití dělí na dva druhy. Prvním z nich jsou obaly aseptické, které obsahují hliníkovou fólii, používané například pro uchování trvanlivých výrobků bez použití konzervantů. Druhým typem jsou obaly neaseptické, bez hliníkové fólie, které slouží pro pasterované nápoje a potraviny.

Díky skutečnosti, že je nápojový karton tvořen ze tří čtvrtin z celulózy vyrobené ze dřeva - tedy z obnovitelného přírodního zdroje - se jedná o jeden z nejekologičtějších obalů. Nezávislí odborníci v roce 2009 v rámci celoevropského trhu zpracovali studii LCA (analýzu životního cyklu výrobků). Z ní mimo jiné vyplynulo, že díky použití nápojových kartonů jako obalů pro trvanlivé potraviny je možné snížit produkci skleníkových plynů až o 60 % ve srovnání se sklenicí, o 54 % v porovnání s plechovkou a o 36 % ve srovnání s plastovými sáčky na trvanlivé potraviny. Použité nápojové kartony jsou navíc velmi ceněnou surovinou pro další zpracování v papírnách.

V Evropě se první nápojové kartony začaly prodávat v roce 1952 ve Švédsku, o 10 let později se pak do prodeje dostala i modernizovaná aseptická verze s hliníkovou folií. Na českém trhu našly nápojové kartony větší uplatnění od počátku devadesátých let minulého století - slouží k balení mléka, mléčných výrobků, ovocných a zeleninových šťáv, vína a dalších potravin.

Tyto obaly, lidově nazývané "tetrapaky", jsou pro spotřebitele výhodné z mnoha důvodů - jsou lehké, dobře skladovatelné, do uzavřeného obalu nemá přístup vzduch ani světlo, a díky tomu po celou dobu uchovávají kvalitu obsahu. Jejich obliba u dodavatelů i spotřebitelů z uvedených důvodů stále roste.

Zdroj: Kamsnapojacem.cz

Vydáno pod