Sekačka z vysavače, brýle proti migréně. I to je k vidění v Muzeu kutilství

Polná (Jihlavsko) - Vyrobit si doma pračku, sekačku nebo dokonce traktor? Dnes už prakticky nemyslitelná věc, přitom ještě před pár desítkami let lidem obvykle nic jiného nezbývalo. Zachránit aspoň část z nepřeberného množství domácích vynálezů se snaží Milan Říha z Polné u Jihlavy.

Kutilství - před rokem 1989 prosperující obor domácí výroby prakticky čehokoliv je dnes už téměř vzácností. Půvab podomácku vyrobených přístrojů a zlepšováků ale nemizí. Učaroval i Milan Říhovi, od kutilů sesbíral přes dvě stě výrobků, a tak se rozhodl založit muzeum. „Napadlo mě, že by bylo dobré zachovat pro budoucí generace kutilské výrobky z tehdejší doby,“ řekl Milan Říha. 

Rychlovarná konvice z bakelitového kelímku, podomácku sestavená pračka se ždímačkou, sekačka na trávu z uříznutého vysavače - potřeba bylo vše. Ti nejšikovnější si troufli třeba i na motorovou pilu. „Motor je z mopedu Stadion S22, nádrž na benzín je z lahvičky od kyseliny sírové, nádrž na olej pro mazání je z plechovky od leštěnky na auto a kromě lišty a řetězu je všechno amatérské konstrukce,“ popsal Říha.

Milan Říha o exponátech v Muzeu kutilství (zdroj: ČT24)

Muzeum kutilství

Netradiční muzeum v Polné u Jihlavy má na svých webových stránkách dokonce online katalog svých úlovků. Fanoušci československého kutilství se dozví nejen kdo je autorem jednotlivých kuriozit, kdy vznikly, ale také jejich příběh.

Některé výtvory ze sbírky Milana Říhy ale vyvolávají spíš úsměv na tváři. Jejich praktické využití bylo více než diskutabilní. Patří mezi ně i soška kocoura v botách z pivních zátek nebo pokladnička ve tvaru rakve.

Vrcholným kouskem jsou ale brýle proti migréně z dílny kutila, který chtěl ulehčit své manželce. „V nějakém zahraničním časopise vyčetl, že když se bliká do očí různou intenzitou a různou rychlostí nějakým světýlkem, že by to mělo fungovat na psychiku organismu tak, že bolest odezní,“ odhalil příběh jednoho z exponátů Říha. Ať už podobné výtvory fungovaly nebo ne, jedno se jim upřít nedá - originalita. Bez ní by se totiž žádný kutil při práci ve své dílně neobešel.