Policista zapomněl na tísňové volání. Soud jej potrestal podmínkou

Zlín - Okresní soud ve Zlíně dnes vynesl verdikt v případu „zapomenutého“ tísňového volání. Žena, kterou napadl její partner a pobodal ji, volala o pomoc na linku 158. Policista Andrej Holub, který hovor přijímal, ale informace nepředal dál dostatečně rychle. Než hlídka na místo po padesáti minutách dorazila, žena vykrvácela. Od soudu dnes odešel s pětiměsíční podmínkou s odkladem na dvacet měsíců.

Před dvěma lety volala devětačtyřicetiletá žena ze Vsetína na policejní linku. Byla opilá a zmateně popisovala, že má její partner záchvat. Podle policisty Andreje Holuba nežádala přímo o pomoc, jen na konci telefonátu zmínila, že ji muž ohrožoval i nožem. Podle žaloby operační důstojník podcenil závažnost situace, protože hlídku na místo vyslal až půl hodiny po tísňovém telefonátu.

Muž partnerku bodl do stehna, pomoc ale dorazila až po padesáti minutách, kdy už byla mrtvá. Za pochybení hrozí příjemci nouzového hovoru až dva roky vězení. Sám své činy omlouvá tím, že ve stejný den se věnoval důležitému podnětu, že někdo otrávil vodárnu v Tučapech.

Svou daň si podle obhajoby vyžádalo i stresující prostředí, které v zázemí policejní centrály panovalo. Pár dní před incidentem se totiž zlínské operační středisko přestěhovalo do nových prostor. Všichni policisté přijímali hovory v jedné místnosti a navzájem se museli překřikovat. K dispozici neměli ani telefonická sluchátka. Linky navíc obsluhovalo málo operátorů.

Obžalovaný policista Andrej Holub
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

Podle soudkyně policista situaci podcenil

Policisté uznali některá technická pochybení v počítačovém systému a bezprostředně po tragické události je napravili. Soudní proces s Andrejem Holubem začal v lednu letošního roku, při posledním stání vypovídal například soudní znalec, který nouzový telefonát posuzoval. Čtyřicetiletý policista svou vinu celou dobu popíral. Původně mu hrozily až dva roky za mřížemi.

Soudkyně seznala, že operátor nezjistil dostatek informací a hovor ukončil. „Situaci podcenil a oznámení vyhodnotil jako neurgentní, přestože oznamovatelka mluvila o ohrožení nožem. Podle názoru soudu se o urgentní oznámení jednalo,“ uvedla pro ČTK soudkyně Jitka Macháňová.

Téměř ihned po vynesení rozsudku Holub přiznal, že se proti němu odvolá. V bytě prý nebyl slyšet žádný hluk nebo rány, aby považoval situaci za vyhrocenou. Odsouzený policista pracuje u policie už jednadvacet let, z toho polovinu působí jako operátor tísňové linky.