Strany navrhly kandidáty doplňovacích voleb na Zlínsku

Zlínský kraj - Podzimní volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vynesly do křesla poslance dosavadního senátora za zlínský volební okrsek Tomia Okamuru. Jeho mandát tak zanikl a lednové doplňovací volby za něj musí najít náhradu. Velké strany už své kandidáty do Senátu zveřejnily.

Občanští demokraté vyšlou do doplňovacích senátních voleb v obvodu číslo 80, který tvoří Zlínsko a část Uherskohradišťska, bývalého hejtmana a nynější krajského zastupitele Libora Lukáše. Kandidátem KDU-ČSL je starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar, sociální demokraté zase sází na krajskou zastupitelku Milenu Kovaříkovou z Brumova-Bylnice na Zlínsku.

Zatímco Strana práv občanů Zemanovci svého kandidáta do boje nevyšle, komunisté už koncem minulého týdne uvedli, že je bude reprezentovat současný zlínský zastupitel Radomír Rafaja. Aktivista Luděk Maděra se pokusí uspět v barvách České pirátské strany.

Prázdné místo senátora vzniklo odchodem Tomia Okamury do poslanenské funkce. Okamura, který ve Zlínském kraji kandidoval, protože z něj pochází jeho matka, je čelním představitelem hnutí Úsvit přímé demokracie. Jejich novým kandidátem bude lékař Pavel Talaš z Napajedel, který je zároveň otcem Okamurovy partnerky.

Doplňovací volby do Senátu se v 80. volebním okrsku uskuteční 10. a 11. ledna příštího roku.

Tomio Okamura a kandidát Úsvitu Pavel Talaš
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

Podporu Pavlu Talašovi vyjádřilo i hnutí ANO 2011, které vlastního kandidáta do doplňovacích voleb nevyšle. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) a Zlínské hnutí nezávislých posílá do doplňovacích voleb hudebnici Zuzanu Lapčíkovou. Podporu jí vyjádřila i TOP 09 a podle slov Lapčíkové také Strana zelených, která vlastního kandidáta nemá.

Za Nezávislé bude kandidovat Jana Juřenčáková, která byla senátorkou před Okamurou. Juřenčáková coby reprezentantka Nezávislých starostů pro kraj v roce 2006 nahradila dlouholetého lidoveckého senátora Jiřího Stodůlku. Tomio Okamura ji zastoupil po loňských senátních volbách. Tento mandát ale zanikl koncem října s jeho úspěchem v poslaneckých volbách.

Krátce před deadlinem, který byl stanoven na dnešní 16. hodinu oznámily své kandidáty ještě Strana svobodných občanů, za kterou se o mandát senátora uchází živnostník z Otrokovic Jiří Remeš, a Česká strana národně sociální, jež do boje nasadila znalkyni písma Annu Grabowskou z Prahy.

Loni v říjnu se o mandát senátora utkalo sedm kandidátů. Letos je to rovná desítka.

Schůze Senátu
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Dnes se poprvé sejdou i nově zvolení poslanci

Dnes poprvé zasedá v novém složení i Poslanecká sněmovna PČR, kterou odpoledne čeká tzv. ustavující schůze. Noví poslanci na ní složí slib, zvolí si vedení sněmu, ověřovatele sněmovny a rozhodnou i o budoucím počtu parlamentních výborů. Schůze začíná v nejzazším možném termínu, protože poslanci se musí sejít nejpozději měsíc od voleb. Ty se konaly 25. a 26. října. Do lavic usedne 200 zástupců ze sedmi stran.

Nastupující poslanecká sněmovna v číslech

  • 36 nestraníků – nejvíce od roku 1996.
  • 7 stran a hnutí – znamená pro Poslaneckou sněmovnu rekordní počet. Dosud to bylo šest, pět nebo čtyři strany.
  • 50 let – průměrný věk poslanců. Nově zvolená sněmovna je věkově nejstarší v historii České republiky.
  • 1,8 % – tolik dělilo vítěze (ČSSD) a druhého v pořadí (ANO). Jde o nejtěsnější rozdíl mezi první a druhou stranou.
  • 55 900 korun - současný hrubý základní plat poslance. Obvykle jej ale pobírá menší část zákonodárců, protože většina z nich zastává i nějakou další sněmovní funkci. Vedle toho poslanci mohou dostat náhrady na reprezentaci a stravování či dopravu. Základní plat je nižší než po volbách v roce 2010 - tehdy dosahoval 59 000 korun. Zákonodárci už nemají ani nárok na bezplatné cestování v MHD či možnost nechat si proplácet vnitrostátní lety.
  • 150 100 korun - plat předsedy sněmovny. Jde o nejvyšší plat, na který si může poslanec jako člen dolní komory přijít.

Do Prahy se proto dnes vypravili i nově zvolení poslanci za Jihomoravský a Zlínský kraj. Ondřej Benešík, dosavadní starosta obce Strání na Uherskohradišťsku, který se do poslaneckého křesla dostal za KDU-ČSL odjel do Prahy už v neděli navečer. Díky nové funkci získal služební byt v „ubytovně“ na Malé Straně. V ulici Nerudova je totiž dům nabízející tzv. poslanecké byty. Jeho obyvatelé chodí do práce pěšky.

Nováčkem ve sněmovně (zdroj: ČT24)

„Do nové práce to mám asi dvě stě metrů, což je příjemné,“ popsal svou novou adresu sedmatřicetiletý bývalý starosta, který čtyřtisícové Strání vyměnil za českou metropoli. Místo v přírodě Bílých Karpat nyní Benešík bloudí v chodbách Poslanecké sněmovny. V deset hodin dopoledne si převzal osvědčení čerstvého poslance České republiky, aby se vzápětí nechal vyfotit od parlamentního fotografa.

Ondřej Benešík odešel do Prahy s představou, že zlepší dopravní dostupnost moravsko-slovenského pohraničí, odkud pochází. Na splnění slibu má nyní čtyři roky.

Poslanci za Jihomoravský a Zlínský kraj

Jihomoravský kraj

Petr Adam (Úsvit)

Vojtěch Adam (KSČM)

Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM)

Pavel Blažek (ODS)

Petr Fiala (ODS)

Miroslav Grebeníček (KSČM)

Michal Hašek (ČSSD)

Bohuslav Chalupa (ANO)

Miloslav Janulík (ANO)

Jaroslav Klaška (KDU-ČSL)

Rom Kostřica (TOP 09)

Jiří Mihola (KDU-ČSL)

Jiří Petrů (ČSSD)

Ivo Pojezný (KSČM)

Anna Putnová (TOP 09)

Karel Rais (ANO)

Roman Sklenák (ČSSD)

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Martin Stropnický (ANO)

Jeroným Tejc (ČSSD)

Lubomír Toufar (ČSSD)

Josef Uhlík (KDU-ČSL)

Rostislav Vyzula (ANO)

Zlínský kraj

Margita Balaštíková (ANO)

Ondřej Benešík (KDU-ČSL)

Petr Gazdík (TOP 09)

Jaroslav Holík (Úsvit)

Ludvík Hovorka (KDU-ČSL)

Vladimír Koníček (KSČM)

Petr Kořenek (ČSSD)

Marie Pěnčíková (KSČM)

Antonín Seďa (ČSSD)

Miroslava Strnadlová (ČSSD)

Pavel Volčík (ANO)

Radek Vondráček (ANO)

Vydáno pod