Lidé s výměnou řidičských průkazů stále otálejí

Brno - Jen do konce roku mají řidiči, kterým byl řidičský průkaz vydán od ledna 2001 do dubna 2004, čas na jeho výměnu. Od nového roku budou tyto řidičské průkazy neplatné. Podle informací z odborů dopravy je vyměněná jen zhruba polovina řidičáků. Úřady ale varují - před Vánoci úřední hodiny prodlužovat nebudeme.

Klid před bouří. Tak to dnes dopoledne vypadalo na brněnském magistrátu. Kvůli výměně řidičáků přišlo jen několik řidičů. „Dneska jsem se dostal k tomu, že si vyměním řidičský průkaz. Jsou tady jen tři lidé, takže je to perfektní, žádné čekání,“ podělil se o zkušenost řidič Miroslav Janošek.

Jen v Brně si přitom svůj řidičský průkaz nevyměnilo ještě 14,5 tisíce řidičů. Denně by teď na úřad muselo přijít 557 řidičů, aby úředníci zvládli přijmout všechny žádosti do konce roku. Místo toho jich jejich rukama projde v průměru jen asi 170.

Nový řidičský průkaz zájemce nedostane okamžitě, výměna zabere 20 dnů. Za příplatek pět set korun to však stihne už za jeden pracovní týden. Pokud by si řidiči nestihli nový průkaz vyřídit, po novém roce by nesměli vůbec vyjet.

Zatím je na registru řidičských průkazů klid
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Do 31. prosince si lidé musí vyměnit řidičské průkazy, které byly vydány od roku 2001 do konce dubna 2004. Jedná se o průkazy z doby, než Česká republika vstoupila do Evropské unie. Na rozdíl od současných nemají její logo a jsou větší. Pokud má nějaký řidič na průkazu starší datum než z roku 2001, jezdí s průkazem neplatným.  

Oficiální informace k výměně z Portálu veřejné správy

"Řidičské průkazy vydané od 1. 1. 2001 do 30. 4. 2004 jsou jejich držitelé povinni vyměnit do 31. 12. 2013.

Nově vydávaný řidičský průkaz podle vzoru Evropských společenství je dokument typu plastové polykarbonátové karty o velikosti 45 mm x 86 mm; vydává se zpravidla na dobu 10 let.

Žádost o vydání řidičského průkazu bude vyřízena do 20 dnů od podání žádosti.

Žádost je možno vyřídit i ve lhůtě kratší, tj. do 5 pracovních dnů, po zaplacení správního poplatku 500 Kč."

Zdroj: portal.gov.cz