Ve Zlíně začal proces s distributorem Likérky Drak Sedlaříkem

Zlín – Před Krajským soudem ve Zlíně dnes poprvé stane výhradní distributor Likérky Drak a jednatel společnosti Verdana Robert Sedlařík. Zpovídat se bude z rozsáhlých daňových úniků, Sedlaříkovi totiž patřil nelegální sklad plný nezdaněného alkoholu uprostřed Zlína. Stát měl na spotřební dani připravit o dvanáct milionů korun. Kromě černého alkoholu policisté ve skladu našli i alkohol s přítomností metanolu. Sedlaříkovi hrozí až deset let vězení.

V nelegálním skladu společnosti Verdana ve zlínské lokalitě Rybníky Státní potravinářská a zemědělská inspekce (SZPI) našla přes 30 tisíc láhví a šestilitrových plastových barelů s lihovinami s etiketou Likérka Drak. Lahve a barely ale nebyly označeny výrobní šarží, jednalo se tedy o lihoviny neznámého původu. Sedlařík za líh nezaplatil spotřební daň. Sklad navíc nebyl registrovaný pro provoz potravinářského podniku, což je ale u skladu lihovin povinné.

Žalobce Roberta Sedlaříka v souvislosti se nelegálním skladem plným nezdaněného alkoholu obžaloval z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Stát měl na spotřební dani připravit o dvanáct milionů korun. Pokud bude Sedlařík uznán vinným, hrozí mu až deset let vězení.

Robert Sedlařík u soudu
Zdroj: ČT24/ČTK

Devětatřicetiletý Sedlařík dnes u soudu vypovídat odmítl, jen chvílemi vzlykal. Už dříve ovšem uvedl, že se necítí vinen. Zboží prý nakupuje už se spotřební daní. Ve skladu údajně bylo jen 20 palet dodaných společností Vapa Drink, k nimž prý neobdržel doklady.

Sedlaříkovi obhájci na dnešním jednání napadli znalecký posudek, v němž znalkyně účetnictví Sedlaříkovy firmy Verdana s každou lahví alkoholu, které policie ve skladu objevila. „Existovalo ještě účetnictví, které zajistila Celní správa. To bylo zpracováno v elektronické podobě, ale jak jsme se dozvěděli, znalkyně ho neměla k dispozici,“ uvedl Sedlaříkův obhájce Josef Kapušňák. Soudní znalkyně Hana Pechanová uvedla, že k dispozici měla veškeré účetnictví. „Měla jsem naskenované faktury, plus jsem dostala zajištěné protokoly,“ uvedla.

Jednatel společnosti Vapa Drink Viktor Koláček dnes stejně jako Sedlařík vypovídat odmítl s odkazem na svoje stíhání v metanolové kauze. Dříve ale policistům řekl, že lihoviny s obsahem metanolu byly vyrobeny v provozovně Vapa Drinku v Žeranovicích na Kroměřížsku.  U soudu to potvrdil i skladník Verdany. Odtud byly dovezeny do nelegálního skladu v centru Zlína.

V aféře nakonec nefiguruje jednatel společnosti Likérka Drak Pavel Čaniga. Policie ho obvinila z ohrožování zdraví závadnými potravinami, ale státní zástupce trestní stíhání zrušil. Robert Sedlařík pravděpodobně alkohol vyrobil bez jeho vědomí. Nicméně Čaniga je jedním z klíčových svědků. K soudu ale dnes nedorazil - soudkyně ho proto předvolala zítra. To už by mohl padnout i rozsudek.

Robert Sedlařík je od loňského podzimu ve vazbě. Soud odmítl jeho žádost o propuštění kvůli obavě, že by se mohl vyhýbat trestnímu stíhání. Když totiž policie objevila loni v říjnu nelegální sklad Verdany, po Sedlaříkovi se slehla zem. Policie po něm dokonce vyhlásila celostátní pátrání, dopadnout se ho podařilo až po více než týdnu.

V části alkoholu se navíc našel jedovatý metanol. Přibližně 7 600 lahví tuzemáku s etiketou Likérky Drak obsahovala padesát procent metanolu. Takové množství by mohlo usmrtit tisíce lidí. Metanol se přitom do láhví nemohl dostat při výrobě lihu. Tak velké množství musel někdo do láhví později přimíchat, buď záměrně, nebo omylem.

Vstup Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod