Mitas zahájil oficiální výrobu v nové hale v Otrokovicích

Otrokovice – Novou výrobní halu za více než miliardu korun dnes odpoledne v Otrokovicích otevřel výrobce zemědělských pneumatik Mitas. Firma tam přesunula svoji výrobu z opačného konce města, kde sídlila v pronajatých prostorách. Ve zkušebním provozu se v továrně obří pneumatiky vyrábí už od léta, teď se výroba rozjíždí naplno oficiálně.

Stavba nového závodu začala loni v srpnu, výroba se do něj začala stěhovat letos v červnu. V červenci začal zkušební provoz v novém závodě, několik měsíců vyráběl Mitas pneumatiky v obou otrokovických halách.

„Většinu technologií společnost přestěhovala ze starého závodu, na nové vybavení dal Mitas asi 100 milionů korun,“ poznamenal vedoucí otrokovického závodu Mitasu Josef Křemeček. Spolu s vybavením se přesunulo i všech šest stovek zaměstnanců. Nově firma přijala dalších dvacet lidí.

Hovoří generální ředitel Mitasu Jaroslav Čechura (zdroj: ČT24)

Mitas hledal nové zázemí, protože mu v tovární hale na jihu Otrokovic letos po deseti letech vypršel pronájem. Firma původně zvažovala také přesun do průmyslové zóny v Holešově na Kroměřížsku, tam se proti záměru zvedla vlna odporu. Místní se báli především znečištění podzemní vody. To, že by výroba poškozovala životní prostředí, vedení Mitasu odmítlo.

Výrobce pneumatik Mitas

Více než 85 procent svých výrobků vyváží Mitas do zahraničí. Zemědělské pneumatiky dodává například společnostem John Deere, CLAAS nebo AGCO. V otrokovickém závodu chce Mitas vyrábět 370 tisíc pneumatik ročně, ty nejtěžší váží až 400 kilogramů.

Naopak Otrokovice stály o to, aby firma, která zaměstnává 650 lidí, ve městě zůstala. Mitas nakonec získal volnou plochu na okraji Otrokovic, kde vybudovala moderní závod. Město jako vstřícný krok firmě nabídlo, že zajistí napojení areálu na hlavní silniční tah.