Justice musí zvážit obnovu řízení v kauze přepadení pošťaček, rozhodl NS

Brno - Nejvyšší soud (NS) vyhověl stížnosti ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešové (ČSSD), v níž se zastala Jaroslava Schindlera. Ten byl odsouzen za trestný čin, který nespáchal. I když byli později dopadeni a odsouzeni skuteční pachatelé přepadení, soudce odmítl Schindlera a jeho známého osvobodit. Nejvyšší soud rozhodl, že justice musí znovu zvážit obnovu řízení v této kauze.

Jaroslava Schindlera v roce 2005 znojemský soud spolu s Tomášem Čepurou potrestal za to, že přepadli poštovní doručovatelky. Schindler si tehdy od soudu odnesl podmínku, strávil však půl roku ve vazbě. 

Zvrat v případu nastal v lednu 2010, kdy se policistům, vyšetřujícím případ domácího násilí, k činu přiznal alkoholem posilněný Antonín Škrdla. Ten byl posléze i s Renatou Čučkovou, která mu pomáhala, skutečně uznán vinným. Soud ho potrestal třemi a půl lety vězení, Čučková vyvázla s podmínkou. 

Původně odsouzené ale soud neosvobodil. Soudce přitom své rozhodnutí zdůvodnil nečekaně. „Vina nově obžalovaných je nesporná. Nebylo ale prokázáno, že dříve odsouzení Jaroslav Schindler a Tomáš Čepura jsou nevinní. Jeden z nich se ostatně sám přiznal a soud nemůže pominout pachové stopy z místa činu, které ukazují na oba dva, i když jde jen o nepřímý důkaz,“ zdůvodnil tehdy své rozhodnutí soudce znojemského Okresního soudu Pavel Rujbr.

Za stejný trestný čin, který i podle výpovědi přepadených pošťaček spáchali pouze dva lupiči, tak byli potrestáni čtyři lidé. 

Jaroslav Schindler o svém boji s justicí (zdroj: ČT24)

Obnovit proces a očistit své jméno zatím Schindler nedokázal. Okresní soud ve Znojmě ani Krajský soud v Brně jeho žádosti na obnovu řízení však nevyhověly. Podle Nejvyššího soudu okresní soud postupoval ledabyle. Když projednával návrh na obnovu řízení, neprovedl všechny důkazy, například výslech klíčových svědků. Další důležité okolnosti hodnotil tendenčně.

Okresní soud se musí k Schindlerovu případu vrátit. Nebude však bezprostředně řešit Schindlerovu vinu. Nejprve musí řádně posoudit, zda nové důkazy, zejména Škrdlovo přiznání, představují důvod k obnově procesu.

„Jsem rád, že Nejvyšší soud rozhodl v můj prospěch. Záleží ovšem na tom, jak to bude pokračovat dál,“ řekl Schindler, jenž se považuje za oběť justičního omylu. Vyjádřil obavu, že znojemský soudce, který jej potrestal a který také zamítl návrh na obnovu řízení, bude nadále přehlížet rozpory. Schindler by přivítal, kdyby kauzu řešil jiný soudce ve Znojmě, případně soud v jiném kraji.

Během toho, co se snaží své jméno očistit, si Schindler vyzkoušel i to, jak těžké je žít se záznamem v trestním rejstříku. Práci v Česku nesehnal, dojíždí proto do Rakouska, kde roznáší letáky. České poště postupně splácí domnělý lup a soudní výlohy.