Ochránci zvířat se vrátili do Pozďátek. V hrnci našli 11 štěňat

Pozďátky – Většina týraných psů stále zůstává u svých majitelů v Pozďátkách na Třebíčsku. Dva muži tam v otřesných podmínkách chovají několik desítek zvířat. Úřady už o případu vědí, v pátek odvezly první štěňata. Dnes pracovníci útulků odvezli dalších jedenáct štěňat, která našli ukrytá v hrnci. Další zanedbané psy ale nemají kam umístit, v útulcích v okolí pro ně není místo. Zvířata tak stále zůstávají v „péči“ svých majitelů.

Pracovníci útulku Tibet z Maref u Bučovic dnes přijeli do Pozďátek, odkud odvezli dalších 12 štěňat, tři feny, jednoho psa a jednoho králíka. „Řekla bych, že bereme víc, než je maximum. Ale situace je tak neutěšená, že jsme jinak nemohli,“ svěřila se majitelka útulku Tibet Alžběta Kuchaříková-Humlíčková.

V otřesných podmínkách ale stále čeká na záchranu asi čtyřicet psů a dalších domácích zvířat. Tísní se na malém, zapáchajícím dvorku mezi odpadky. Pracovníci útulku dnes navíc našli dalších jedenáct štěňat, která byla ukrytá ve velkém hrnci – naštěstí byla naživu. 

Pracovníci útulků odvezli z Pozďátek další týrané psy (zdroj: ČT24)

Už v pátek přitom na místo dojela policie v doprovodu veterinářů a pracovníků Ligy na ochranu zvířat. Odvezli si s sebou devět fen a tři štěňata, která putovala do útulků v Třebíči a okolí. Majitel souhlasil i s náhradním umístěním krávy. Pro ostatní zvířata ale zatím stále nebyl nalezen náhradní domov. „Takové velké množství je docela problém, protože útulky jsou v současné době přeplněné,“ vysvětlil prezident Ligy na ochranu zvířat Petr Ondráček.

Liga na ochranu zvířat vyzvala veřejnost, která by chtěla trpícím zvířatům poskytnout dočasný azyl, ať sdružení kontaktuje. Zároveň shání volná místa v útulcích.

NO COMMENT: Zvířata žijí v otřesných podmínkách (zdroj: ČT24)

Týrání nebylo úmyslné

Podmínky, ve kterých dva muži a zvířata žijí, šokovaly i veterináře i ochránce zvířat. „Objevili jsme v bytových prostorech, konkrétně v místnosti o rozměrech tři krát pět metrů, které říkali kuchyň, čtyřicet psů včetně deseti štěňat. Psi tam byli jeden na druhém, navíc ve výkalech, bez přístupu k vodě. Kráva, která tam byla chována, také neměla přístup k vodě,“ popsal zásah Jiří Žák z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Kromě psů a krávy v domě našli také prasata, slepice a uhynulé králíky.

V domě nefunguje voda ani elektřina. Všude se válí odpadky a nashromážděné věci. Muž, žijící v domku se svým bratrem, péči o velké množství zvířat na malém prostoru naprosto nezvládal. Podle Jiřího Žáka zřejmě nebylo jeho úmyslem zvířata týrat. „Je to typický příklad, kdy lidé chovají velké množství zvířat na malém prostoru a jsou přesvědčeni o tom, že u nich se mají nejlépe. Ale realita je naprosto odlišná,“ vysvětlil Žák.

Policie případ prověřuje pro podezření ze spáchání přečinu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti.

Vydáno pod