TyfloCentrum: Jeden den ve světě nevidomých

Brno - Mezinárodní den nevidomých dnes otevírá dveře brněnského TyfloCentra, které se věnuje péči o nevidomé a slabozraké. Organizátoři slibují odhalit, co vše je možné dělat ve světě potmě. Návštěvníci si tak vyzkouší nejen chůzi s bílou holí, ale budou poslepu také vařit nebo cvičit.

TyfloCentrum, které lidem se zrakovým postižením pomáhá už třináct let, ukáže zájemcům, jak se žije ve světě tmy. Návštěvníci dne otevřených dveří si tak na vlastní kůži vyzkouší temnou komoru, kde se na svůj zrak nemohou spoléhat. Místnost, která má hostům zesílit ostatní smysly, je plná různých zvuků, předmětů i vůní. Hádanku, co je který předmět, vyřeší jen někteří.

Zájemci o jednodenní exkurzi do světa nevidomých si vyzkouší cestu s bílou holí a dozví se také o nástrahách, které ve městě číhají na zrakově postižené. S klapkami na očích budou lidé také vařit, připraví si malou svačinu, nebo si zacvičí. Pracovníci TyfloCentra jim také vysvětlí, jak funguje tzv. Pichtův psací stroj, který píše v Braillově písmu. V kurzu práce s počítačem se zase dozvědí o speciálním softwaru, jenž nevidomým pomáhá najít uplatnění na trhu práce, nebo jim jen ulehčuje každodenní práci s počítačem. V brněnském TyfloCentru se představí také chráněná dílna HapAteliér.

Dny otevřených dvěří

Obecně prospěšná společnost TyfloCentrum otvírá své brány na adrese Chaloupkova 3, Brno – Královo Pole (zastávka tramvají č. 1 a 6 – Husitská). Zájemci mohou nahlédnout do světa nevidomých ve čtvrtek 14. listopadu od 14. do 19. hodin.

Cílem obecně prospěšné společnosti TyfloCentrum je pomáhat nevidomým, aby se stali co nejvíce nezávislými na svém okolí. Brněnská centrála pořádá také různé kulturní a společenské akce pro slabozraké a další osoby ze zrakovým postižením.