Vodní nádrž Karolinka hlásí hotovo. Voda už neprosakuje

Karolinka - Nová hráz, která nepropouští, dělá radost vodohospodářům na Vsetínsku. Po roční rekonstrukci se dnes slavnostně otevírá opravená přehrada Karolinka, která zásobuje pitnou vodou obce ve vsetínském regionu. Kromě zdroje pitné vody nabízí i ochranu před povodněmi z jarního tání sněhu. Opravy, které si vyžádaly 95 milionů korun, zvýšily její kapacitu tak, že nyní zadrží i desetitisíciletou vodu.

Přehrada, která vznikla na svazích Javorníků v roce 1985, poslední roky prosakovala. „Lidé by si to ale neměli představovat tak, že z hráze tryskala voda. Jednalo se řádově o litry vody za sekundu,“ uvedl před časem investiční pracovník Povodí Moravy Vladan Sigmund. Za nekvalitní hráz mohou dělníci, kteří v roce 1984 s výstavbou začali. Z dnešního pohledu neodvedli kvalitní práci.

„Průzkumy prokázaly, že průsaky jsou způsobeny nedostatečnou propustností a technologickou nekázní v sypání jednotlivých zón dodavatelem stavby,“ popsala hlavní nedostatek mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. První požadavek na opravu vznesli vodohospodáři už rok po otevření nádrže. Fungovala proto jen v omezeném režimu.

Nádrž Karolinka na Vsetínsku
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

S rozsáhlými opravami se původně mělo začít už loni v květnu, nakonec se kvůli výběrovému řízení oprava o půl roku oddálila. Nakonec nebylo nutné nádrž zcela vypustit, postačilo v průběhu prací snížit její hladinu o osm metrů. Po roční rekonstrukci je nyní hráz Karolinky opět zpevněná. Lepší zajištění získala také odpadní štola nebo těsnící clona.

Přehrada Karolinka, v jejímž okolí nejsou žádné obce či průmysl, nabízí kvalitní zdroj čisté pitné vody pro 80 tisíc obyvatel. I během oprav muselo Povodí Moravy pravidelně testovat jakost životadárné tekutiny. Podle výsledků odběrů ale rekonstrukce nijak kvalitu vody neovlivnila. Nádrž hluboká 36 metrů slouží jako ochrana před případnými povodněmi. Díky opravám získali vodohospodáři nový monitorovací systém, který jim pomůže lépe pracovat s hladinou vody v přehradě. „Informace by měly jít přes počítač. Dříve se k těmto účelům využívala jen malá část dat,“ dodal před časem hrázný Václav Skalka.

Mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková (zdroj: ČT24)

Přehrada Karolinka

Přehrada Karolinka byla vybudována pro zásobování Vsetínska a okolí kvalitní vodou a nachází se na severních svazích Javorníků, v údolí říčky Stanovnice. Postavili ji v roce 1985 na jednom z nejlepších a nejčistších přítoků v povodí řeky Moravy. Zajišťuje dodávku surové vody v průměrném množství 250 litrů za vteřinu. Hráz je 35,5 metru nad terénem, v koruně má délku 391,5 metru a nádrž o objemu 7,65 milionu krychlových metrů zatopila plochu 51 hektarů. Výpustné a odběrné zařízení je umístěno v kruhové odběrné věži, která je přístupná pouze štolou v hrázi a umožňuje odběr vody pro vodárnu ze tří výškových úrovní v nádrži. V roce 1995 zde byla také instalována malá vodní elektrárna.