Jak se zbavit dluhů? Poradí odborníci

Brno – Čím dál více lidí se dostává do pasti půjček a dluhů. Upozornit na tento trend se snaží akce Den bez dluhů, která připadá na pátek 15. listopadu. Už ode dneška ale lidem radí odborníci, které lze potkat ve stáncích na Hlavním nádraží v Brně, Ústí nad Labem i Ostravě.

„Na Hlavním nádraží v Brně budou v mobilním stánku s označením Den bez dluhů všem zájemcům zdarma k dispozici odborníci z Poradny při finanční tísni a společnosti KRUK, kteří poradí, jak efektivně vyřešit nesnáze s obtížnou finanční situací,“ potvrdila Klára Tomaňová z agentury Virklis. 

Poradna Dne bez dluhů bude na brněnském Hlavním nádraží fungovat ve dnech 12. - 14. listopadu od 14. do 18. hodiny; v pátek 15. 11. pak od 7. do 19. hodiny.

Kolemjdoucí se budou moci zeptat na řešení dluhových problémů, či získat návod, jak nejlépe sestavit, vést a spravovat domácí rozpočet. Stejné dotazy zodpoví lidem také horká linka, která bude fungovat v pátek od 8. do 18. hodin na čísle 800 720 100. „Akce je určena zejména těm, kteří nevychází s rodinnými financemi, mají půjčky nebo jim dokonce hrozí exekuce,“ dodala Tomaňová. 

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se stále zvyšují. Ke konci října dosáhl celkový dluh českých domácností 1,19 bilionu korun. Historicky nízké úrokové sazby a příznivé ceny nemovitostí povzbuzují k dalšímu růstu zadlužení zejména v oblasti úvěrů na bydlení. Právě hypotéky se nejvíce podílejí na rostoucím dluhu domácností. Ve spotřebních úvěrech jsou lidé již mnohem střídmější.

Dluhy dostihují stále více Čechů
Zdroj: ČT24

Půjčky pro půjčky

Podle ekonomů se řada lidí dostává do dluhové pasti, protože si na splacení půjčky vezme půjčku další. Často si přitom dlužníci půjčují na zbytečnosti, jako je dovolená nebo vánoční dárky. Případné problémy přitom řeší až příliš pozdě, kdy už není z dluhové spirály snadná cesta.

„Nejčastěji jsou to spotřebitelské úvěry, které vznikají z důvodu vybavení domácnosti. Tzn. chceme si vybavit domácnost nějakou běžnou elektronikou a spotřebními věcmi a někdy se stane, že si buď špatně spočítáme měsíční rodinný rozpočet, anebo se stane nějaká nepředvídaná událost, která potom způsobí nerovnováhu ve splácení,“ popsal problémy ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Dlužníkem se obvykle stane muž, který neodhadne svou schopnost splácet. Podle poradců lidé často nemyslí na možnost, že by mohli nenadále přijít o práci nebo jiné příjmy, se kterými ve svém splátkovém kalendáři počítali. Hůře své závazky rovněž splácí lidé žijící po rozvodu osamoceně.

Kam se v Brně obrátit pro pomoc?

Bezplatná poradna Exekutorské komory funguje v Brně v prostorách Diakonie Českobratrské církve evangelické na adrese: Hrnčířská 27. Radu tu dlužníci získají každé úterý od 14:00 do 17:00 hodin.

Dluhovému poradenství se věnuje i Občanská poradna Brno, konzultační hodiny mají hned tři dny v týdnu: v pondělí mezi 14:00 - 17:00, ve středu ve stejnou dobu a rovněž ve čtvrtek mezi 9:00 - 13:00. Pomoc mohou zájemci hledat na adrese Anenská 10.

Poradenské centrum v oblasti domácích financí provozuje i občanská společnost Triada v ulici Orlí 20.

Mimo krajské město se dluhovému poradenství věnuje například občanské sdružení Krok v Kyjově.

Mince
Zdroj: ČT24/Hemera

Jižní Moravu zadlužuje především Brno

Podle společnosti KRUK, která se zabývá správou pohledávek, žije na jihu Moravy téměř deset procent problémových dlužníků, kteří mají problémy se splácením. Kvůli tomu se kraj řadí na čtvrté místo v celorepublikovém žebříčku zadluženosti. Může ze to především město Brno. O nelichotivou bramborovou medaili se dělí Jihomoravský kraj i hlavní město Praha.

„Je zřejmé, že většina zadlužených osob ze svých dluhů obviňuje jen sama sebe. Uvědomují si, že je to jejich problém a chtějí dluhy splatit – jen občas nevědí jak, protože jim přerostly přes hlavu,“ uvedl ředitel společnosti KRUK Krzysztof Różycki. Nejčastěji přitom na jihu Moravy dluží, podle jejich statistik, starší lidé. Deset procent všech problémových jihomoravských dlužníků tvoří senioři nad 65 let.

Zlíňané jsou na chvostu. V kraji je minimum dlužníků

Krajem s nejmenším podílem problémových dlužníků je podle dat společnosti KRUK Vysočina, druhou příčku obsadil Zlínský kraj. Na východě Moravy žijí pouze necelá čtyři procenta dlužníků, kteří mají problém své závazky splácet. Více se přitom na Zlínsku zadlužují muži (59%), než ženy (41%). Muži také dluží vyšší finanční částky – průměrná částka mužského dlužníka je téměř 52 tisíc korun, zatímco u ženy je to něco přes 40 tisíc korun. Celostátní dluhový průměr je přitom přes 54 tisíc korun na dlužníka.

Kam se obrátit pro pomoc ve Zlínském kraji?

Dluhové poradenství pomáhá lidem řešit také Oblastní charita Uherské Hradiště, kterou zájemci najdou na Velehradské třídě 181. K dispozici je ale také on-line poradna, kam se lidé mohou kdykoliv obrátit se svými dotazy.

Občanská poradna při sdružení Pod křídly funguje v Zašovské 784 ve Valašském Meziříčí.

Vsetínští se o bezplatnou pomoc mohou přihlásit v Jiráskově 419, kde sídlí Vzdělávací a komunitní centrum Integra.

Službu Občanské poradny Strop mohou najít i Zlíňané. Centrum poskytující dluhové poradenství sídlí v Dlouhé 2699.

Půjčky
Zdroj: ČT24

Začalo to nevýhodnou smlouvou

„Nemám kolikrát peníze ani pro děti na léky,“ popisuje výsledek dluhové pasti Vladimír Vöröš, který před dvěma lety podepsal nevýhodnou smlouvu s energetickou společností. Ta po něm a jeho manželce nyní chce 90 tisíc korun. Ačkoliv má dobrou práci, s desetičlennou rodinou může splácet jen pět stovek měsíčně.

„Čas je tady naprosto nejzákladnější veličinou, je třeba reagovat hodně rychle. Nejlépe ještě předtím, než se dostanou do prodlení, než ten nesplácený dluh vůbec vznikne,“ radil ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal. Odborníci také doporučují mít dostatečnou finanční rezervu.