Otrokovičtí studenti hledí místo do učebnic do tabletů

Otrokovice - Nudným papírovým učebnicím už na otrokovické Základní škole T. G. Masaryka téměř odzvonilo. Moderní technologie v podobě dotykových tabletů je vytlačila v rámci dějepisu, češtiny i hodin cizích jazyků. Učitelé si práci v interaktivních učebnicích pochvalují. Známky se sice nezměnily, ale škola je prý pro děti zajímavější.

„Minimálně začali víc chodit do školy. Někdy ta absence bývá u některých žáků větší, protože škola je úplně nebaví,“ připustila ředitelka otrokovické základní školy Jana Zakopalová. Vůbec poprvé se tablety na otrokovické škole objevily už před rokem, nápad na interaktivní výuku se ale ujal, škola proto dotykové tablety nově rozšířila i do dalších tříd.

„Učitelka nám řekne, že si máme něco vyhledat, tak to vyhledáme a nemusíme při tom používat mozek,“ řekla se smíchem třináctiletá Markéta Fuksová. Ploché obrazovky místo papírových stránek zavedla otrokovická základní škola poprvé před rokem do šesté třídy. Byla tak první ve Zlínském kraji. „Ze začátku žáci na tabletech hráli hry, nebo chatovali,“ připustila počáteční problémy Zakopalová. Postupně ale nastoupil i zájem o učivo.

Ředitelka Jana Zakopalová o využití tabletů při výuce (zdroj: ČT24)

První předměty, v nichž žáci začali informace hledat na internetu, byly český jazyk, angličtina a dějepis. Další na řadě byl pak zeměpis. Dnes už technika dominuje v rámci šestice předmětů. Tablety do školy zapůjčila soukromá firma. Díky projektu získalo přes dvacet žáků tablet do výpůjčky nejen při práci ve škole, ale i na domácí úkoly.

Interaktivní učebnice ukrytá v tabletech má studentům nabídnout více fotografií i videí. Při výuce angličtiny žáci zase ocenili ukázky namluvené rodilým mluvčím. Změny si možná všimla i záda mladých studentů, která místo těžkých batohů plných knih nyní nosí jen lehké tašky s tenkým tabletem. „Jak nosím těžký batoh, vždycky mě z toho bolela záda,“ přiznal Jakub Slivkanič.

Aby škola mohla dotykové tablety pořídit, potřebovala k tomu souhlas rodičů i vyučujících. Ti mají navíc pod kontrolou, co jejich svěřenci na tabletech zrovna dělají. Díky aplikaci mají přehled, jaký obsah studenti v tabletu vyhledávají.

Škola postupně dotykové tablety nabídla i dalším třídám
Zdroj: ČT24/ČT Brno
Vydáno pod