Jihomoravská i zlínská ČSSD se postavily za Sobotku

Brno – Jihomoravský i zlínský výkonný výbor ČSSD dnes projednával návrh na odstoupení místopředsedy strany Michala Haška, poslance Jeronýma Tejce a také senátora Zdeňka Škromacha z funkcí ve vedení strany. K odstoupení vyzvalo trojici poslanců hned několik okresních organizací z regionu. Důvodem bylo jejich zapojení do rozkolu v sociální demokracii. Ten začal minulou sobotu po volbách, kdy se několik členů vedení sociální demokracie sešlo na tajné schůzce u prezidenta Zemana, aniž by o tom věděl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Právě za dosavadního šéfa sociálních demokratů se oba výbory po hodinách jednání postavily. Jasná výzva k odchodu tzv. pučistů ale nepadla.

Návrh na odvolání trojice Hašek-Tejc-Škromach podalo hned několik okresních organizací, například ČSSD Blansko. Za Michala Haška se naopak postavila jeho domovská organizace Brno-venkov, která ho vyzvala, aby zůstal ve stranické funkci do připravovaného sjezdu ČSSD.

O osudu trojice politiků dnes jednalo například krajské vedení ČSSD ve Zlínském kraji. Kromě dvou hlasů, které představují pouhé jedno procento tamní členské základy, se všichni účastníci postavili za svého dosavadního šéfa Bohuslava Sobotku. Toho považují za legitimního představitele strany i případného kandidáta na předsedu vlády. Podle zlínského zasedání by trojice „pučistů“ měla vyvodit osobní odpovědnost z nedávných událostí. Takový verdikt odsouhlasilo 11 z 13 členů krajského výkonného výboru.

Po téměř čtyřech hodinách jednání se za Bohuslava Sobotku postavilo i jihomoravské vedení strany. Anonymně vzkázalo, že „někteří členové strany“ by měli zvážit své nedávné povolební jednání a vyvodit z něj patřičné důsledky.

Jihomoravská sociální demokracie je domovskou organizací pro Haška, Tejce i Škromacha. Krajská buňka ČSSD má 3000 členů a je třetí největší v republice.

Křeslo se pod Michalem Haškem i dalšími vrcholnými straníky, zapojenými do rozkolu v ČSSD, rozhoupalo poté, co vyšlo najevo, že lhali o tajné povolební schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Jako první potvrdil účast na schůzce místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Později ji potvrdili i další účastníci.

Člen krajského výboru a poslanec Ivan Ohlídal zdůraznil, že Hašek se tím, že o schůzce tři dny lhal spolustraníkům i veřejnosti, stal nevěrohodným. Podle něj proto „nemá ve vrcholné politice co dělat“.

Michal Hašek popírá v IDD lánské jednání (zdroj: ČT24)

Prohlášení Michala Haška o zatajování schůzky v Lánech

„Ctil a držel jsem dohodu účastníků lánské schůzky o tom, že je a bude neveřejná, a to až do dnešního brífinku kolegy M. Chovance. Neveřejných schůzek se ve vrcholové politice koná poměrně hodně. V žádném případě nešlo o přípravu “puče v ČSSD„, ale o neformální setkání levicových politiků. Výzvu k rezignaci odmítám, po včerejším zklidnění situace v ČSSD po jednání poslaneckého klubu, ke kterému jsme se snažili s Jeronýmem Tejcem maximálně přispět, dnes prochází bohužel další vlna ataku. ČSSD nyní potřebuje konsensus po jednání o vládě s účastí ČSSD. Atmosféra čarodějnických procesů či 50. let rozpoutávaná nyní v ČSSD ničemu takovému bohužel neprospěje.“

Zdroj: ČTK

Na dnešní jednání dorazil Michal Hašek i Jeroným Tejc. „Budu se bít za to, že pokud člen sociální demokracie projeví vlastní názor a ten názor se pak někomu nelíbí, tak aby to nebylo označováno za puč. Aby takoví lidé nebyli mediálně lynčováni, aby jim nebylo vyhrožováno sesazováním z funkcí nebo vylučováním ze strany,“ okomentoval své cíle před začátkem jednání Michal Hašek.

Hejtman Michal Hašek, kterého šéf strany Bohuslav Sobotka označil za pučistu, již dříve uvedl, že na otázku, zda se vzdá funkce ve vedení strany odpoví 10. listopadu na zasedání ústředního výkonného výboru strany. Spolu s Jeronýmem Tejcem tvrdí, že žádný puč nepřipravovali. Výzvu k jejich rezignaci předložil například blanenský starosta Lubomír Toufar nebo místopředseda krajské organizace Ivan Ohlídal.

Od dnešního jednání se proto očekávala jasná výzva k jejich odstoupení z funkce. Takový závěr ale nepadl. „Tady nejde až tak o to, aby odstoupili či neodstoupili. Tady jde zejména o jejich sebereflexi,“ uvedl pro ČTK předseda krajské organizace Václav Božek. Sám ale přiznal, že diskuze byla bouřlivá. Závěr jednání odsouhlasilo jen 22 z 37 přítomných sociálních demokratů. „Polovina strany si evidentně myslí, že něco bylo dobře, zatímco druhá polovina strany si myslí, že něco bylo špatně. Čeká nás proto ještě diskuze uvnitř sociální demokracie,“ uzavřel dnešní jednání Michal Hašek.

Téma stranického jednání v UvR (zdroj: ČT24)

Rozkol v ČSSD

Sobota 26. října

ČSSD vyhrála předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Zisk 20,45 procenta hlasů ale znamenal její nejhorší výsledek ve volbách v ČR. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka oznámil, že navzdory nižšímu než očekávanému volebnímu výsledku nepočítá s rezignací a hodlá vést přípravy na jednání o nové vládě.

Neděle 27. října

Místopředseda strany Michal Hašek prohlásil, že by vzhledem k volebnímu výsledku na Sobotkově místě odstoupil z funkce. V médiích se objevují první informace o Lánské schůzce. Na popud brněnského primátora Romana Onderky odsouhlasilo předsednictvo strany rezignaci Sobotky. Za předsedu se naopak postavilo grémium, tedy nejužším vedení strany. Sobotka rezignovat odmítl, spolustraníci ho ale vyřadili s povolebního vyjednávacího týmu.

Pondělí 28. října

Předseda Sobotka prohlásil, že povede vlastní jednání o nové vládě. Na jeho podporu se v Praze sešla asi tisícovka demonstrantů.

Úterý 29. října

Sobotka svolal na 10. listopadu jednání ústředního výkonného výboru strany, které by mělo rozhodnout o jeho setrvání ve funkci. Místopředseda Milan Chovanec potvrdil sobotní schůzku vlivných členů strany s prezidentem Zemanem. Hašek to opětovně popřel s tím, že jde o fámu.

Středa 30. října

Sociální demokraté Michal Hašek, Jeroným Tejc, Zdeněk Škromach a Jiří Zimola nakonec potvrdili, že se zúčastnili povolební schůzky u prezidenta v Lánech, což dosud popírali. Zároveň ale odmítli, že by na ní chystali stranický puč. Na podporu předsedy Sobotky se v centru Brna sešlo přibližně 500 lidí.

Čtvrtek 31. října

Jiří Zimola, jeden z účastníků lánské schůzky, rezignoval na stranické funkce v ČSSD. Michal Hašek nevyloučil svůj odchod z pozice statutárního místopředsedy. Rozhodnout se chce do jednání ústředního výkonného výboru, které proběhne 10. listopadu. Hašek se zároveň omluvil za to, že o schůzce opakovaně lhal.

Pátek 1. listopadu

Haškova domovská organizace ČSSD Brno-venkov jej vyzvala, aby zůstal ve funkci prvního místopředsedy strany, a to až do připravovaného sjezdu.

Neděle 3. listopadu

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec míní, že utajovaná povolební schůzka v Lánech s prezidentem byla „propagandistická“. Místopředseda strany Michal Hašek prý chtěl ukázat, že má tým lidí z vedení sociální demokracie. Chovanec to řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Podle něj Hašek setkání s hlavou státu také inicioval. Hašek v reakci na prohlášení uvedl, že bere jednání s prezidentem jako důvěrné a nebude se k němu vyjadřovat.