Turisté nemusejí zahálet. Některé destinace lákají i v zimě

Jižní Morava – Procházky s horkým svařákem, projížďky na kole, virtuální prohlídky a další. Města a památky na jižní Moravě se snaží přitáhnout turisty i v zimě a vycházejí jim vstříc. Konec října tak pro ně nemusí znamenat konec sezóny.

V létě to na jižní Moravě žije. Turisty do druhého nejnavštěvovanějšího kraje republiky táhne malebná krajina, vinice, zámky či jeskyně. Když ale přijde podzim, region usíná. „Je to dáno charakterem turistiky na jižní Moravě, které chybí horská střediska, do kterých se přijíždí na týden nebo na delší dobu. Chybí tu lázeňská města tipu Karlovy Vary, Mariánské lázně,“ vysvětlil Jan Chmelíček z Centrály cestovního ruchu Jihomoravského kraje. 

V jihomoravské centrále cestovního ruchu proto vymýšlí, jak jižní Moravu probudit ze zimního spánku. „Například sjezdovka v Němčičkách je přímo ukázkovým unikátem, kde lze lyžovat uprostřed vinohradu, ale samotné lyžování je na tak malé sjezdovce aktivita pro jednodenní návštěvu. Teď jde o to, najít další aktivity, s nimiž by byla spojena – tedy relaxační pobyt v nedalekém hotelu, návštěva vinařských uliček,…“ vyjmenoval Chmelíček. 

O cyklovýletech po Mikulčicích hovoří vinař Radek Bartoník (zdroj: ČT24)

V Mikulově chtějí na víno lákat i v zimě. Každou zimu proto pořádají procházky po historickém centru - se svařeným vínem. Za sto korun turisty čeká komentovaná trasa od náměstí přes zámecký park a sklepení až po židovskou čtvrť, v ceně je i šálek horkého nápoje. Přikoupit lze i vstup do dietrichsteinské hrobky nebo na židovský hřbitov. Mikulov si tak svou vinařskou image drží i v zimě. 

V zimě fungovala plavba na lodích v Lednici. Pokud hladinu řeky Dyje nepokryl led, turisté mohli stejně jako v létě plout k Minaretu a k Janohradu. Zimní plavbu zvládala jediná loď z tamní flotily, právě tu ale letos čeká nutná oprava. Loď se jménem Morava se na hladinu vrátí až v březnu příštího roku. 

Z tepla domova mohou lidé v zimě navštívit třeba Rudici v Moravském krasu. Obec známá podzemními jeskyněmi a propadáním nedávno zprovoznila virtuální prohlídku jeho okolí. Naučná stezka se dá včetně fotek, map a výkladu projít na internetu. Nedočkaví turisté se tak mohou připravit na jaro, a až se oteplí, jít najisto.