V Podyjí piplají jedle bělokoré už od semínka

Podyjí - Vzácná jedle bělokorá tvoří v Národním parku Podyjí na Znojemsku jen půl procenta lesního porostu. Správci by ji ale rádi rozšířili. Na podzim proto posbírali jedlové šišky, aby po vysušení získali semínka, která nyní sází v tamní lesní školce. Jejich snem je zvýšit podíl jedlí alespoň na dvě procenta.

„Vzhledem k tomu, že jedle má speciální nároky a vyžaduje stinná vlhká místa, tak je vysazujeme okolo řek,“ naznačil Petr Vančura ze Správy Národního parku Podyjí. Vzácný strom se rozmnožuje jen obtížně, jedlové šišky totiž dozrávají ve vlnách. Letos v září je pracovníci parku sklidili po tříleté pauze. Někdy si ale strom dává na čas a plodí až po šesti letech.

„Šišky se rozpadají pouze na stromě a pak z nich zbudou semínka, která padají dolů,“ vysvětlil Vančura. Desítky metrů vysoké jedle mají i do padesáti let věku stále velmi jemnou kůru. V lesních školkách proto dorůstají za plotem, aby je neokusovala jelení zvěř.

O vzácných stromech hovoří Petr Vančura z Národního parku Podyjí (zdroj: ČT24)

Kvůli kvalitnímu dříví jedle bělokorá z tuzemských lesů málem zmizela. Lidé ji káceli bez ohledu na to, který strom ji zastoupí. Vzácný strom tak z českého porostu postupně vymizel. Park v Podyjí se snaží o jeho částečnou obnovu.

Vydáno pod