Jihomoravský kraj bude zastupovat 23 poslanců, Zlínsko 12

Brno, Zlín –  Jihomoravský kraj bude v Poslanecké sněmovně zastupovat 23 poslanců.  Mandáty poslanců za Zlínský kraj v předčasných sněmovních volbách obhájili jen čtyři kandidáti. Do poslaneckých lavic opět usednou sociální demokraté Antonín Seďa a Miroslava Strnadlová, bývalý šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík a také komunista Vladimír Koníček. Osm poslanců zasedne ve Sněmovně nově, byť lidovec Ludvík Hovorka v ní již před lety působil.

Výsledky předčasných voleb 2013 na jižní Moravě

ČSSD                                   22,94 %

ANO 2011                             17,34 %

KSČM                                   14,36 %

KDU-ČSL                              10,26 %

TOP 09                                  9,79 %

ODS                                      7,01 %

Úsvit přímé demokracie           6,49 %

Volební účast na jihu Moravy dosáhla 60,55 %.

Na jihu Moravy se i hojně kroužkovalo. Místopředseda ČSSD Michal Hašek nasbíral přes 25 tisíc preferenčních hlasů, což byl druhý nejlepší výsledek v celé republice, hned po Karlu Schwarzenbergovi. 

Výsledky předčasných voleb 2013 na Zlínsku

ČSSD                                     19,39 %

ANO 2011                               18,31 %

KDU-ČSL                                 13,22 %

KSČM                                      12,90 %

Úsvit přímé demokracie            10,17 %

TOP 09                                     9,21 %

ODS                                         5,66 %

Volební účast na Zlínsku dosáhla 61,53 %.

V přehledu jsou uvedeny strany, které překonaly hranici 5 % nutnou pro vstup do Sněmovny. Kompletní výsledky najdete na www.volby.cz.

Volby na jihu Moravy byly i pomyslným soubojem uvnitř ČSSD, a to mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a místopředsedou Michalem Haškem. Sobotka byl lídr kandidátky a získal 22 175 hlasů. Hašek, coby jihomoravský hejtman, jich dostal 25 531 a předsedu strany tak díky preferenčním hlasům překonal zhruba o 3 300 hlasů. 

Michal Hašek už potvrdil, že po svém opětovném zvolení do Poslanecké sněmovny skončí buď na postu hejtmana Jihomoravského kraje, nebo poslance. Obě funkce totiž nechce dále kumulovat. Kdy přesně se rozhodne, kterou z funkcí bude vykonávat, zatím neví. Právě četnost funkcí mu v minulosti ostře vytýkali jeho odpůrci.

Nejvíce preferenčních hlasů v kraji získal právě hejtman Hašek, za ním skončil Sobotka, na třetím dosavadní poslanec za ČSSD Jeroným Tejc, který jich dostal 16 859. Na čtvrtém místě skončil exministr školství a lídr ODS Petr Fiala, který kandidoval jako nestraník. Jeho jméno zakroužkovalo 11 372 lidí. Páté místo patří herci Martinu Stropnickému, jihomoravskému lídrovi ANO 2011, za 10 203 hlasů. 

Zlínské poslance čeká obměna 

Mandáty ve Zlínském kraji obhájili čtyři poslanci, osm je nových. Vítězné sociální demokraty bude kromě leteckého konstruktéra z Uherského Hradiště Sedi a podnikatelky ze Zlínska Strnadlové zastupovat místostarosta Vsetína Petr Kořenek. Své křeslo neúspěšně obhajoval dlouholetý poslanec strany Josef Smýkal. „Jsem trochu zklamaný. Přál jsem si, abychom obhájili čtyři mandáty. Nepočítal jsem ale s tak vysokým ziskem Úsvitu. ANO je bohužel celorepublikovým fenoménem,“ řekl Seďa. 

Hnutí Andreje Babiše ANO 2011 budou za kraj zastupovat kroměřížský advokát Radek Vondráček, ředitelka napajedelského hřebčína Margita Balaštíková a vsetínský lékař Pavel Volčík. „Je to velká paráda. Tajně jsem si přál 16 procent, máme přes 18. Je to velké překvapení,“ řekl Vondráček. Na tři mandáty mysleli i lidovci, nakonec mají dva. Ředitele nemocnice v Uherském Brodě Hovorku doplní starosta Strání Ondřej Benešík. 

„Je to velká satisfakce, že jsme se dokázali do Poslanecké sněmovny vrátit. Voliči KDU-ČSL skutečně přepsali politické dějiny ČR. Výsledek mě velmi těší,“ uvedl Benešík. Lidovci v kraji obdrželi 13,22 procenta, takřka dvojnásobek celorepublikového zisku strany. Dva mandáty mají komunisté, kteří si o jedno křeslo polepšili. Obsadí ho ekonomka z Morkovic-Slížan Marie Pěnčíková. O jeden mandát přišla TOP 09, zastupovat ji tak bude jen Gazdík. 

Za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury v Poslanecké sněmovně zasedne konstruktér motocyklů a zastupitel obce Březůvky u Zlína Jaroslav Holík. „Úspěch připisuji osobnosti Tomia Okamury, je to přece jen jeho rodný kraj,“ mínil Holík. Naopak svého poslance nebude mít ve Zlínském kraji po letech ODS. Nikdo z jejích zástupců ale mandát neobhajoval. Jediným neúspěšným z pětice bývalých poslanců tak zůstal sociální demokrat Smýkal.