Soud podmínečně propustil Kláru Mauerovou

Opava/Kuřim - Opavský okresní soud dnes vyhověl žádosti Kláry Mauerové o podmínečné propuštění z vězení. Žalobce neměl žádné námitky. Mauerová, která byla odsouzena za týrání dvou synů v kuřimské kauze, se tak už dnes může vrátit domů. Podle znalců není svému okolí nebezpečná, nezjistili u ní žádnou duševní poruchu, jen poruchu osobnosti. Na svobodě na ni bude dohlížet probační úředník.

Soudkyně stanovila Mauerové zkušební dobu na pět a půl roku. Nesmí se stýkat s dalšími odsouzenými kromě sestry, nadále však může udržovat kontakt s oběma chlapci. V péči je mají rodiče Mauerové, matka ji dokonce přišla k soudu podpořit a chlapci se podle ní na svou matku teší. Mauerová bude na svobodě bydlet u jedné ze svých sester, pracovat prý bude jako asistentka ve firmě.

Ze svého devítiletého trestu si Mauerová odpykala pět let. O propuštění na svobodu žádala už v létě, okresní soud v Opavě ale tehdy žádost odročil, protože požadoval ještě psychologický posudek a informaci, zda má po propuštění Klára Mauerová kde žít a pracovat. Podle vedení opavské věznice matka chlapců po celou dobu výkonu trestu pracovala a chovala se příkladně. Sama už v červenci před soudem uvedla, že se cítí připravená vrátit se do společnosti. „Cítím potřebu jít domů. Nebylo to tak vždycky, v průběhu trestu jsem si prošla různými stavy,“ připustila u soudu Mauerová.

Jak vidí osobnost Kláry Mauerové psycholožka Růžena Hajnová, která na Mauerovou dělala v minulosti posudek?

Rozhovor s psycholožkou a soudní znalkyní Růženou Hajnovou (zdroj: ČT24)

Před pěti lety ji soud zbavil rodičovských práv vůči dvěma synům, které měla podle státního zástupce týrat od léta 2006 do května 2007. O děti se nejprve staral jejich otec, nyní jsou v péči prarodičů. Klára Mauerová jim pravidelně posílá peníze - výživné i odškodné. Oba chlapci ale podle psycholožky ponesou trauma celý život. Přesto na svoji matku nezanevřeli. Nejprve si s ní začali dopisovat, později ji v opavské věznici začali i navštěvovat.

Kláru Mauerovou poslal v roce 2008 soud na devět let do vězení. Hrozil jí přitom až dvanáctiletý trest. Spolu s ní odsoudil i její sestru Kateřinu Mauerovou, která se na týrání rovněž podílela. Teta týraných chlapců si v opavské věznici odpykává desetiletý trest. Zatím jedinou odsouzenou z tzv. kuřimské kauzy, které se již podařilo opustit brány káznice, je Barbora Škrlová alias Anička.

Kdo byl kdo v kuřimské kauze?

Klára Mauerová – matka dvou týraných chlapců si odpykává devítiletý trest ve věznici v Opavě. Původně jí hrozil dvanáctiletý trest. Synové ji ve vězení pravidelně navštěvují. Už v létě letošního roku žádala soud o podmínečné propuštění.

Kateřina Mauerová – teta týraných chlapců je stejně jako její sestra ve vězení Opava. Odsouzena byla na deset let. Podle některých výpovědí to byla ona, která týrání dětí řídila.

Hana Bašová alias teta Nancy - společně s Kateřinou Mauerovou pracovala v Domě dětí a mládeže Paprsek. Soud ji potrestal sedmiletým vězením. Také ona si odpykává trest ve vězení v Opavě.

Jan Turek – bývalého vedoucího skautského oddílu soud potrestal pěti lety vězení.

Barbora Škrlová alias Anička či Adam – trest si odpykávala ve věznici ve Světlé nad Sázavou, vloni v únoru byla propuštěna na sedmiletou podmínku s dohledem. Za její nápravu, zajištění bydlení a poskytnutí finanční pomoci se zaručil spolek Šalamoun. Původně byla za podíl na týrání dětí odsouzena na pět let.

Jan Škrla – bratr Barbory Škrlové byl odsouzen k sedmi letům vězení.

Na týrání dětí policisté přišli téměř náhodou. Soused Mauerové totiž ladil dětskou chůvičku, omylem ale naladil vysílání kamery ze sousedního domu, kde byl nahý a spoutaný osmiletý chlapec. Podle výpovědí se skupina lidí snažila obě děti zmanipulovat tak, aby z nich vyrostly nesamostatné osobnosti ochotné plnit jejich rozkazy. K týrání přitom nedocházelo jen v Kuřimi, ale také v Brně či na chatě ve Veverské Bítýšce.

Odsouzení zavírali děti do klecí, bili je, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky. Motivy týrání se ale nepodařilo přesně vysvětlit. Podle některých hrála roli i náboženská skupina, kterou původně založil otec Barbory Škrlové Josef Škrla.

Jak to všechno bylo?

2007

7. května - Policie našla v Kuřimi u Brna v komoře rodinného domu svázaného nahého chlapce. V domě byla i údajně třináctiletá dívka Anna.

9. května - Policie zadržela chlapcovu matku, soud ji vzal do vazby a policie ji obvinila i z týrání druhého syna.

10. května - Soud svěřil domnělou Annu a chlapce do péče dětského centra
Klokánek. Dívka krátce nato utekla, policie po ní vyhlásila pátrání. Později vyšlo najevo, že za dívku se vydávala Barbora Škrlová (narozena 1974).

25. května - Soud vzal do vazby tetu dětí Kateřinu Mauerovou, která byla též obviněna z týrání chlapců. Žena předtím vedla brněnské centrum pro děti a mládež Paprsek. Později byli obviněni i bývalá pracovnice Paprsku Hana Bašová, bratr Škrlové Jan a jeho známý Jan Turek.

2008

8. ledna - Barboru Škrlovou zadrželi v Norsku, kde se vydávala za chlapce Adama. Po převozu do ČR skončila ve vazbě.

4. února - Policie obvinila z týrání jednoho z chlapců i Barboru Škrlovou.

17. června - Začalo veřejné projednávání u Krajského soudu v Brně. Matka Klára Mauerová se k týrání synů přiznala, byla prý ale zmanipulována. S léčbou Anny (Škrlové) a výchovou synů jí prý pomáhal instrukcemi tajemný „doktor“. Vyšetřování ale ukázalo, že pokyny přicházely spíše od její sestry. Zbylí obžalovaní vinu popřeli. Škrlová nejprve tvrdila, že byla týrána stejně jako chlapci.

27. června - V neveřejné části líčení byly promítnuty nalezené záběry s týráním chlapce. Podle jednoho ze znalců mučení dětí zřejmě souviselo s náboženskou skupinou, v níž hlavní roli hrála Škrlová. Skupinu v minulosti založil její otec Josef Škrla, který ale před soudy nikdy nestanul ani jako svědek. Místo jeho pobytu není známo.

24. října - Soud vynesl rozsudky: matka dětí - devět let vězení, teta Kateřina - deset let, Barbora Škrlová - pět let, Hana Bašová a Jan Škrla - sedm let, Jan Turek - pět let vězení.

2009

9. března - Olomoucký vrchní soud potvrdil tresty aktérům kauzy. U Barbory Škrlové tak učinil o měsíc později.

16. prosince - Nejvyšší soud odmítl dovolání odsouzených, kteří požadovali zrušení rozsudků a nové projednání případu. Zmírnění trestu už nežádala matka chlapců Klára Mauerová.

2010

13. ledna - Krajský soud v Brně svěřil týrané hochy do péče otce. Skončil tak jejich téměř tříletý pobyt v centru Klokánek.

polovina května - Barbora Škrlová prostřednictvím spolku Šalamoun žádala o předčasné propuštění. Okresní soud v Havlíčkově Brodě žádost nejprve zamítl.

2011

29. listopadu - Škrlová znovu žádá o podmínečné propuštění. Havlíčkobrodský soud povolil její propuštění, podle soudkyně Jany Panské vykonala Škrlová více než dvě třetiny uloženého trestu a bylo prokázáno její polepšení. „S ohledem na závažnost provinění byla stanovena delší zkušební doba za současného dohledu probačního úředníka,“ uvedla Panská. Proti rozhodnutí soudu se odvolal státní zástupce, případ měl posoudit Krajský soud v Pardubicích.

2012

Krajský soud v Pardubicích vyhověl žádosti Barbory Škrlové o podmínečné propuštění. Žena opouští vězení ve Světlé nad Sázavou 8. února. Podle soudu se prokázalo, že Škrlová se polepšila. Zkušební dobu soud stanovil na sedm let, nad odsouzenou byl stanoven dohled.

Podle matky Barbory Škrlové, která v létě poskytla ČT rozhovor, se její dceři daří dobře. Na svobodě si změnila jméno a pečují o ni lidé ze Spolku Šalamoun, který se za ni zaručil u soudu. „Dostala invalidní důchod, protože je ve stavu, kdy není sama schopná vykonávat zaměstnání. Ve volném čase se věnuje hudbě. Bohužel se nikdy nevrátí zpátky do stavu, v jakém byla, než s ní sestry Mauerovy začaly zacházet, jak s ní zacházely,“ řekl v červenci předseda Spolku Šalamoun John Bok.

Vydáno pod