Inspektoři nakupovali hračky na tržnicích. Které jsou nebezpečné?

Brno - Roztomilá plyšová zvířátka lákají dětské zákazníky. Barevné hračky ovšem nemusí být jen milým dárkem, ale také nebezpečnou hrozbou. Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) se proto vypravili na obchůzku po brněnských tržnicích, aby podobné rizikové hračky odhalili.

„Tato malá kostička na hračce nesmí být. Dítě by ji mohlo z pejska utrhnout a spolknout. Hrozí tak nebezpečí udušení,“ okomentovala nález hned v prvním stánku ředitelka krajské pobočky ČOI Tatiana Neuhybelová. Při zkoušení nosí inspektoři s sebou také malý válec, který odpovídá velikosti dětského hltanu. Pokud se některý malý díl hračky do této trubice vejde, není pro malé zákazníky bezpečná. „Oči toho zvířátka jdou odlepit a sníst,“ varovala kontrolorka stánkaře.

Rizikové hračky popisuje ředitelka Tatiana Neuhybelová (zdroj: ČT24)

Mezi nejčastější prohřešky ale patří nedostatečné označení prodávaných hraček. Krom toho, že často nenesou ani cenu, chybí potřebné informace o prodejci, výrobci nebo materiálu. Kontroloři také často upozorňují, že hračce chybí i varování a informace o bezpečnosti, nebo pro jaký věk je určená. Prodejce se hájil, že informace jsou na krabici od výrobce. Inspektoři  ho museli upozornit, že kupující si nevezme celou velkoobchodní krabici, ale pouze jeden výrobek.

Podíl odhalených závadných hraček přitom oproti loňsku vzrostl. Zatímco loni ČOI za prvních devět měsíců odhalila v rámci republiky pochybení v 379 případech, letos už jde o 458 prohřešků. Loňské preventivní kontroly znamenaly taky pokuty pro chybující prodejce - inspektoři jich rozdali za 1,7 milionu korun. Letos je tato částka ještě vyšší, přesahuje 2,2 milionu.

Evropské označení hraček CE není o bezpečnosti

Všechny hračky uváděné na trh v rámci Evropské unie od 1. ledna 1990 musí nést označení CE. Označení CE ale není evropskou značkou bezpečnosti nebo symbolem jakosti určeným pro spotřebitele. Jeho účelem je vyjádřit, že hračky opatřené tímto označením jsou určeny k uvedení na trh v Evropském společenství.

Asijští obchodníci si ale založili společnost China export, která používá taktéž iniciály CE. Grafický rozdíl mezi oběma logy je nepatrný. Zákazník si tam musí dát pozor na vzdálenost mezi oběma písmeny. Podle toho pozná, zda je výrobek skutečně určený pro evropský trh, nebo jde o produkt čínského vývozu.

Bezpečné hračky

Hračka, která získá certifikát Bezpečné hračky, musí projít laboratorním testem, v němž se odborníci zaměřují na hořlavost, chemické složení, parametry hygieny nebo mechanické a fyzikální zkoušky. Inspektoři poté výrobce navštíví i v jeho dílně, kde zkontrolují průběh vzniku nové hračky. Certifikát mohou získat hry, stavebnice, puzzle, panenky, figurky, auta, houpačky, skluzavky, hračky pro nejmenší, hračky na dálkové ovládání, kostýmy, masky a textilní hračky.