Špendlíky v salámu: nebezpečných návnad na psy v Brně přibylo

Brno – Roztrhat střeva čtyřnohého přítele mohou návnady, do kterých někdo zapichuje špendlíky. Takovéto se v posledních třech týdnech objevují v Brně-Bystrci nebo v Řečkovicích. Majitelé psů by proto při venčení měli být opatrnější.

Když Zdeňka Malcová venčila v Bystrci svého psa, našla pod stromky silné kolečko salámu. „Bylo mi to podivné a vzala jsem je domů. Rozkrojila jsem je a vevnitř byly špendlíky. Další den jsem dokonce u domu našla rozkrájený stejný druh salámu,“ řekla Malcová. Všechno odnesla na policejní služebnu. Jejímu psovi se naštěstí nic nestalo, i když už měl kolečko v tlamě. „Je vycvičený a na povel to pustil,“ dodala.

Podobných případů ale za tři týdny zaznamenali policisté víc než jindy. „Lidé nám nosí návnady. Na loukách nebo u stromů bývají rozházené salámy se špendlíky. Jsou to větší kusy ukrojené z celé šišky salámu. V Bystrci na sídlišti Kamechy jich bylo několik desítek, tři kusy byly v Řečkovicích dokonce na soukromém pozemku,“ řekl mluvčí městské policie Jakub Ghanem. Pachatelé podle něj v tomto případě zašli tak daleko, že smrtelné návnady psům hodili přes plot přímo do zahrady.

Policejní mluvčí Jakub Ghanem o návnadách (zdroj: ČT24)

Hodně pejskařů už o problému ví. „Dávám si mnohem větší pozor. Zatím jsem nic nenašla, ale fenku mám vycvičenou tak, aby venku nic nežrala,“ řekla během venčení Naděžda Horáková z Bystrce. Ostražitá je i Klára Skalová. „Někteří lidé po psech neuklízí, policisté to ale hlídají. Netuším, kdo to může dělat.“ I Zdeňka Malcová připustila, že někomu mohou psi vadit. „Je jich tu hodně a štěkají, takhle se to ale přece řešit nedá,“ řekla.

Špendlíky můžou psovi poškodit vnitřnosti

Policie proto v obou městských částech posílila hlídky. „Dohlížíme na majitele psů a na návnady. Zaměřujeme se i na chování majitelů, aby po psech uklízeli a nikoho nedráždili,“ řekl Ghanem. Zatím se žádnému psovi nic nestalo, pokud by ale víc psů mělo trvalé následky nebo dokonce nějaký zemřel, dosud neznámému pachateli by hrozil až pětiletý trest.

Podle veterinářů můžou špendlíky nebo jakékoli jiné ostré předměty zvířatům potrhat trávicí ústrojí. Obvykle se daří jim je vytáhnout, u složitých případů je musí vyoperovat. Případy, kdy zvířeti ublíží takováto nástraha, podle nich ale časté nejsou, dlouhodobě jsou spíš výjimečné. Lidé se někdy obávají i otrávených návnad. „To však bývají nepravdivá oznámení, často to jsou mýty, co se šíří po sídlištích,“ uzavřel Ghanem. 

Vydáno pod