Nejvíc vražd se letos událo na jižní Moravě

Brno - Jihomoravský kraj má v letošních statistikách smutné prvenství: v kraji se od začátku roku stalo už 22 vražd. Naposledy zemřel v neděli muž, kterého v pátek na brněnském sídlišti Lesná střelil do hlavy neznámý útočník. Mimořádný je letošní rok i tím, že se v regionu stala ne jedna, ale hned dvě vícenásobné vraždy - květnová čtyřnásobná vražda v Brně-Ivanovicích, ze které je podezřelý Američan Kevin Dahlgren, a červencový nález ostatků tří novorozenců ve Vlasaticích na Brněnsku.

Dvacetiletý mladík, kterého v pátek večer v Třískalově ulici na sídlišti Lesná střelil do hlavy neznámý útočník, v neděli v nemocnici zemřel. Podlehl devastujícímu zranění mozku. Podobných násilných úmrtí nebo pokusů o vraždu se jen letos stalo na jižní Moravě už 22. Vloni jich za celý rok policisté zaznamenali 23 - šest vražd a k tomu dalších sedmnáct pokusů o vraždu.

V roce 2012 se v celé České republice stalo 188 vražd. Ve Zlínském kraji to bylo 7 vražd, tedy stejně jako v roce 2011, dalších 9 vražd skončilo ve stádiu pokusu. V Jihomoravském kraji loni násilně zemřelo 6 lidí, dalších 17 případů byly pokusy o vraždu. Nejčastěji byly motivem osobní neshody. Policistům se loni také podařilo objasnit vraždu z roku 1997, kdy byla v Brně-Líšni zavražděna prostitutka, a vraždu expolicisty Michala Tofla z roku 2010, za kterou byli její pachatelé před týden odsouzeni k 19 letům vězení.

Policisté dnes zveřejnili výsledky vyšetřování další z nedávných vražd – 14. října byl v Denisových sadech v Brně nalezen mrtvý bezdomovec. Kriminalisté už zadrželi tři mladíky, které z vraždy podezřívají. Podle policie se chtěli poprat jen tak pro zábavu.

Nejmladšímu z útočníků je pouze 16 let a zbylým dvěma 20 let. Bezdomovec byl napaden zcela bezdůvodně. Měl snahu při začátku útoku z místa odejít, útočníci jej ale nepustili. Když už ležel bezvládný a těžce zraněný na zemi, vraceli se k němu, aby si do něj mohli ještě znovu kopnout.

O případu ubitého bezdomovce hovoří kriminalista Antonín Hrdlička (zdroj: ČT24)

Muž zemřel na následky zranění na hlavě, poškození mnoha orgánů a také zlomeniny. „Ubili jej ze zábavy. I na soudním lékařství byli lékaři při pitvě překvapeni tím, jak brutální zranění oběť utrpěla,“ zdůraznil ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil. Trojici hrozí výjimečný trest, starším dvěma zadrženým doživotí, mladistvému deset let vězení.

K vypátrání pachatelů napomohly záběry z bezpečnostních kamer a také výpovědi některých svědků. Policie ale potřebuje k případu více informací. Svědci, kteří mohou k napadení dát jakékoli další informace, se mohou přihlásit na linku 158.

Dvě hromadné vraždy jsou výjimkou

Na neblahé bilanci se letos podepsaly i dvě hromadné vraždy. První byla květnová čtyřnásobná vražda v Brně-Ivanovicích. Celou rodinu – ženu, muže a jejich dva syny – podle vyšetřovatelů zavraždil jejich americký příbuzný Kevin Dahlgren. Ten ihned po činu odjel taxíkem do Vídně, odkud odletěl do USA. České úřady teď jednají s americkou justicí o jeho vydání do Česka. Sám Dahlgren vinu popírá. 

„Tato vražda byla výjimečná počtem obětí, protože ne často se v našem kraji, natož v republice setkáváme s masovou vraždou, tedy kde je tři a více obětí. U těchto vražd musíme počítat s tím, že musí pachatel vyvinout notnou dávku brutality, protože není přece jenom normální usmrtit čtyři lidi. Běžný člověk se při pohledu na krev musí zastavit a to konání nějakým způsobem ukončit. A to, že pachatel dokáže útočit dál, svědčí o tom, že nějaká ta dávka otrlosti v něm prostě je,“ komentoval událost kriminalista Vladimír Matoušek. 

V červenci pak policisté našli ve Vlasaticích na Brněnsku ostatky tří novorozenců. Do sklepa u rodinného domu je podle vyšetřovatelů zakopala jejich matka, která vychovává dvě další děti školního věku. K činu ji údajně donutila finanční tíseň. Žena je v současnosti ve vazbě, u soudu jí hrozí až doživotní trest.

Téma vražd na jižní Moravě v UVR (zdroj: ČT24)