Rajhradský kostel kolauduje nové varhany za miliony korun

Rajhrad - Varhanní mistr potřebuje absolutní klid a soustředění, kolauduje totiž nové varhany v rajhradském kostele. Ty původní sloužily řádu sester těšitelek až do 50. let, s nástupem totalitního režimu ale celý klášter zanikl a varhany s ním. Řád se později dočkal alespoň provizorního nástroje, ten už ale dosloužil. Nyní se sestry těší na nové varhany, které pro ně rok vyráběla malá rodinná dílna na Jablonecku.

Kolaudace nových varhan zahrnuje kontrolu všech 844 cínových píšťal. Varhaník znovu prohlédne i pedály a ohodnotí, jestli je nástroj dobře naladěný. Pak jej teprve kostel v rajhradském klášteře sester těšitelek převezme. Slavnostní vysvěcení plánují na 3. listopadu. „Varhany budou hrát při liturgii i různých koncertech. Budou také doprovázet chrámové sbory nebo případně orchestr,“ popsal využití varhan jejich kolaudátor Martin Bejček.

Původní hudební nástroj nepřežil minulý režim. Se zánikem sesterského řádu v 50. letech musely sestry odejít pracovat do nedalekých továren a na pole. Do kláštera z roku 1924 se nastěhovala armáda, která jej opustila až v roce 1991. O dva roky později se sestry těšitelky do svého původního zázemí vrátily. Čtyři roky se domáhaly nových varhan, které by jejich kostel oživily. Po čtyřicetileté přetržce se dočkaly ale jen provizoria.

Přesto jim malé a poměrně nekvalitní varhany přivezené z hustopečské kaple sloužily až donedávna. Asi před rokem si řád zažádal o nový nástroj, který pro ně na zakázku vyrobila malá rodinná firma Žloutkových ze Zásady na Jablonecku. V jejich dílně se nástroj za více než dva miliony korun rodil celý rok. „Peníze se vybraly z darů věřících,“ prozradila řádová sestra Benedikta Chlumová.

O práci na varhanách vypráví Bohumil Žloutek (zdroj: ČT24)

„Jsou to středně velké varhany, stavěli jsme i dvakrát větší,“ pochlubil se Bohumil Žloutek. Varhany jsou vyrobené z přírodně sušeného dubového dřeva a podle výrobce by měly vydržet stovky let. „Dohromady mají třináct rejstříků, se zvukem jsem velmi spokojený,“ ohodnotil dnešní zkoušku Bejček. Na první tóny z nových rajhradských varhan se návštěvníci kostela mohou těšit od listopadu.