Hřbitovy už hlídají i menší obce

Jižní Morava - Města a obce se připravují na Dušičky. Policisté a strážníci už mají rozepsané mimořádné služby, v pohotovosti budou i kamery. Období Památky zesnulých totiž láká na hřbitovy kromě pozůstalých i zloděje a vandaly. Zatímco dřív policie hlídkovala jen na těch největších hřbitovech, teď už bezpečnost na místech posledního odpočinku řeší i menší města a obce. Třeba za pomoci takzvaných fotopastí.

Po neblahé zkušenosti z loňského podzimu, kdy dvojice opilých mladíků těsně před Dušičkami zdemolovala desítky náhrobků na hřbitově ve Vranovicích, rozhodla se tamní radnice, že  situace se už nesmí opakovat. Na hřbitově přibyly fotopasti, místo bude hlídat někdo ze zaměstnanců obce. 

„Kamery a pasti jsou napojené na pult centrální ochrany, takže pokud zjistíme, že se někde stal vandalismus, můžeme se zpětně podívat do archivu, kdo se tam pohyboval,“ potvrdil starosta Vranovic Jan Helikar (ODS). Opatření vyšlo na 50 tisíc korun, zatím ve Vranovicích naštěstí další vandalismus řešit nemuseli. 

Zničené náhrobky na hřbitově ve Vranovicích
Zdroj: ČT Brno/Josef Dofek

Ke stejnému kroku přistoupili i ve Velkých Bílovicích, kde mají kromě fotopastí zajistit bezpečnost i obecní strážníci. „Fotopast má v sobě paměťovou kartu a SIM kartu, která je připojená na GSM síť a odesílá fotky, které pořídí,“ popsal princip fotopasti strážník Milan Pálka. „Prevence zatím funguje. Fotopasti jsou pravidelně měněny, nejsou stále na stejném místě,“ dodala starostka Velkých Bílovic Marie Vlková (nez.). 

Právě v době Památky zesnulých přibývá vandalství a krádeží na hřbitovech. Dozor na velkých hřbitovech například v Brně nebo ve Zlíně byl v čase Dušiček běžný. Krádeže se ale šíří už i do menších obcí, proto i ty hledají způsoby, jak hřbitovy lépe zabezpečit. 

Fotopast
Zdroj: ČT24

Velká nebo malá města, podobné problémy 

V Brně na ústředním hřbitově pravidelně hlídkuje městská policie na koních. V době Dušiček bude v okolí hřbitova hlídat dvakrát více policistů než běžně. „Ústřední hřbitov je asi nejrizikovější v rámci Brna, dochází zde ke kapesním krádežím, krádežím odložených věcí a objevují se i vandalové,“ vysvětlila mluvčí jihomoravských policistů Andrea Straková. 

Policie sice nevede přesné statistiky hřbitovních krádeží, podle odhadů kriminalistů jich lidé každý rok nahlásí několik desítek. Mnoho poškozených se ale na policii ani neobrátí.