Tomáš Březina zůstává i nadále ve vazbě. Lihová kauza má ale dalšího obžalovaného

Zlín - Tomáš Březina, mladší bratr Radka Březiny, čelí obvinění, že se spolu s ním podílel na půlmiliardovém daňovém úniku. Na jeho jméno byla totiž napsaná část nemovitostí rodiny Březinů, například sklad v Ostravě, v němž celníci našli přes 220 tisíc litrů nezdaněného lihu. Coby výkoný ředitel působil ve společnosti Profi pronájmy, která nabízela řadu nemovitostí a areálů, v nichž se později našel nezdaněný líh.

„Došlo ke zkrácení spotřební daně ve výši cca 450 milionů korun a DPH ve výši cca 90 milionů korun,“ potvrdil před časem mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Oba bratři byli až doposud ve vazbě, Tomáš Březina si ale už před časem podal stížnost proti svému zadržování. Okresní soud ve Zlíně přitom jeho propuštění na svobodu posvětil, státní zástupce ale s verdiktem nesouhlasil. Projednat jej proto musel soudní senát.

Spolu s bratry Březinovými byl v minulosti obžalován i Tomáš Pantlík, který se k procesu odmítl vyjádřit, a od jara zůstává na svobodě. Nyní zastává pozici generálního manažera firmy Profi pronájmy.

Oběma bratrům hrozí až desetileté vězení. Staršího Radka Březinu, kterému přezdívají král lihové mafie, dopadli policisté před rokem v jeho hotelu v Kostelci u Zlína. Po patnáctihodinovém pátrání jej muži zákona našli schovaného pod pilinami v kotelně.

Radek Březina
Zdroj: ČT24

Sklady ve Valašském Meziříčí ukrývaly 560 tisíc litrů černého alkoholu, stát tím oba bratři údajně připravili o 170 milionů korun. Olomoucké zázemí skýtalo dalších 150 tisíc litrů nezdaněného lihu. Podle celníků mířil do nelegálních stáčíren. Areál na severu Čech nedaleko Duchcova, v němž celníci rovněž našli nezdaněný alkohol, má realitní společnost Profi pronájmy stále v nabídce. Také na této akci se měli podílet oba bratři Březinové.

Černý líh se nedávno našel také v podzemních nádržích v Hrobicích na Zlínsku. Tanky byly důmyslně zabetonované pod podlahou. Tajné bazény ležely v areálu společnosti Morávia-Chem, ta ale tvrdí, že o žádném úkrytu nelegálního alkoholu nevěděla.

Morávia-Chem
Zdroj: ČT24

První problémy s nelegálním alkoholem měla ale firma Morávia-Chem už před deseti lety, kdy údajně nakoupila statisíce litrů lihu na výrobu nemrznoucí kapaliny. Podle policistů ale nakonec skončil v alkoholických nápojích.

Novinkou v celém případu je obžaloba Roberta Sedlaříka, někdejšího výhradního distributora likérky Drak a majitele zlínského skladu v centru města, kde celníci před rokem objevili alkohol pravděpodobně vyrobený z nezdaněného lihu. I on byl obviněn z krácení daně, kterým Českou republiku připravil o dvanáct milionů korun. Hrozí mu pět až deset let vězení. Jeho případem se samostatně bude zabývat Krajský soud ve Zlíně.

Lihová kauza částečně napomohla ke změně živnostenského zákona. Ten nově přikazuje výrobcům i distributorům alkoholu, aby si zažádali o speciální koncesi. „Zvyšuje to bezpečnost lihovin a nastavuje to pravidla prodeje. Pokud by došlo k porušení podmínek, prodejce o tuto licenci přijde,“ vysvětlil prezident Unie výrobců a dovozců Petr Pavlík.

Kavárník, který chce v zimě nabízet grog nebo griotku musí o koncesi zažádat také. Týká se to i drogérií, lékáren a všech, kteří nabízejí více než 15% alkohol. O koncesi si musí zažádat do půl roku, jinak jim hrozí až milionová pokuta. Výrobci a distributoři alkoholu budou muset od prosince platit také kauce. Do 25 tisíc kontrolních pásek zaplatí půl milionu korun, nad toto množství už je to pět milionů korun.

Téma nezdaněného alkoholu v UvR (zdroj: ČT24)